dinsdag 8 juni 2010

RECENTE ONTWIKKELINGEN OP DE ZOETSTOFMARKT

Tafelzoetstof zit in de lift. In 2009 kocht 28% van de Belgische gezinnen tafelzoetstof. Daarbovenop steeg ook het verbruik binnen deze gezinnen gevoelig. Daarmee komt het verbruik op een recordniveau. Momenteel zijn alle kunstmatige tafelzoetstoffen gemaakt op basis van intensieve zoetstoffen. Zo is Canderel gemaakt op basis van aspartaam, Tagatesse op basis van sucralose, andere op basis van cyclamaat … Dankzij hun hoge zoetkracht leveren zij bijna geen energie.
Stevia, het plantje met Latijn-Amerikaanse roots waarvan het extract 300 keer zoeter is dan suiker, is hot. De Franse en Zwitserse autoriteiten hebben recent groen licht gegeven voor het gebruik van stevia zowel als ingrediënt in voedingsmiddelen als tafelzoetstof. In België is het nog verboden, maar de EFSA, de Europese instantie voor Voedselveiligheid, gaf in april 2010 alvast een positief advies. Nu is het nog wachten op de Goedkeuring door de Europese Commissie en het opstellen van de wetteksten. Het zal dus nog even duren alvorens de EERSTE échte natuurlijke tafelzoetstoffen op de Belgische markt verschijnen. Op 8 april 2010 herbevestigt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) - na een langdurige en grondige studie, die gevoerd werd door verschillende onderzoekers in verschillende Europese landen - de onschadelijkheid van aspartaam.
De laatste jaren was er heel wat commotie rond het feit dat aspartaam zou aanzetten tot een grotere eetlust. Naast de bevestiging van de onschadelijkheid van aspartaam, benadrukt de EFSA ook dat aspartaam geen invloed heeft op de eetlust of op het gevoel van verzadiging.

Hollandse nieuwe

Het eerste vaatje, gekocht door Makro, leverde 58.000 euro op.
Volgens deskundigen is het maatje minder vet dan gebruikelijk. Wel is hij aanmerkelijk groter dan verwacht.
Dit jaar mag ruim 160 miljoen kilo gevangen worden. Daarvan wordt 15% als Hollandse nieuwe aangeboden, de rest wordt verwerkt of geëxporteerd. Van de 200 miljoen maatjes blijven er 85 miljoen in Nederland, naar Duitsland gaan er 100 miljoen.