Drie
Nederlandse kookboeken en drie naar het Nederlands vertaalde Kookboeken zijn
genomineerd voor Kookboek van het Jaar 2013. Het zijn, in de categorie vertaald:
Polpo van Russell Norman (Karakter Uitgevers), De smaken van Spanje van Claudia
Roden (Fontaine Uitgevers), Virgin to veteran van Sam Stern (Good Cook). In de
catergorie Nederlands heeft de jury gekozen voor: Gastrovan van Sjaak Borsboom,
Jeroen Simons en Olivier van der Rhee (Uitgeverij Komma), Echt eten van Jonathan
Karpathios (Karakter Uitgevers) en Werken met vis van Bart van Olphen (Carrera
Culinair). Er is een vakjuryprijs en een publieksprijs. Donderdag 7 november
worden de winnende kookboeken bekendgemaakt en de prijzen uitgereikt.
Categorie
vertaald:
De
smaken van Spanje, Claudia Roden, Fontaine uitgevers isbn 9789059564633 €
44,95 Dit is meer dan een bijbel. Claudia zorgt zoals altijd voor verdieping
en een tweede laag. Het is bijna een documentaire. Alle regio’s worden belicht
en de prachtige fotografie en vormgeving maken er een heerlijk lees- en kookboek
van. Voor altijd is duidelijk dat de Spaanse keuken zoveel meer is dan olijfolie
en chorizo!
POLPO,
Russell Norman, Karakter uitgevers isbn 9789045206622 € 29,95 Een boek dat
zowel qua onderwerp als vormgeving heel origineel is. Door de bijzondere rug
valt het ook nog eens perfect open. De naam van het boek verwijst naar het
gelijknamige restaurant in Londen. Door de prachtige foto’s krijg je zin om alle
gerechten en cocktails meteen te gaan maken. Een boek waar veel liefde in
zit!
Virgin
to veteran, Sam Stern, Good Cook isbn 9789461430823 € 24,95 Ieder kind dat op
kamers gaat, moet dit boek hebben of krijgen! Sam Stern is een verrassende
jongen, die al zo lang kookt als hij kan herinneren. Jongeren zullen zich in
zijn hippe, snelle boek herkennen, dat letterlijk vol staat met veel recepten,
tips en trucs. De titel kan op twee manieren uitgelegd worden. Met dit boek
motiveer je jongeren om zelf te koken.
Categorie
Nederlands:
Echt
eten, Jonathan Karpathios, Karakter uitgevers isbn 9789045204338 € 29,95 Een
verassend boek door de eenvoudige maar ontzettend originele receptuur. Een erg
maakbaar boek voor iedereen die eens iets anders wil klaar maken zonder al te
veel poespas. Korte ingrediëntenlijsten! Een nieuwe manier van
ingrediëntengebruik, natuurlijk volgens de seizoenen. Echt een boek van nu. Ook
leuk om te lezen waar alle ingrediënten uit het boek vandaan komen, Jonathans
leveranciers komen allemaal even langs.
Gastrovan, Olivier, Jeroen en
Sjaak, Uitgeverij Komma isbn 978949152087 € 34,- Dit avontuurlijke boek moet
werkelijk iedereen aanspreken. Een jongensdroom. Het is een spannend reisverslag
waar het enthousiasme vanaf spat. De receptuur is klassiek, er wordt gekookt
volgens de plaatselijke receptuur en/of de ingrediënten uit elke streek waar de
Gastrovan in Zuid Europa stopt. De verhalen over de ontmoetingen onderweg zijn
vrolijk en inspirerend.
Weken met vis, Bart van Olphen, Carrera culinair
isbn 9789048816217 € 34,90 Een heel erg praktisch boek dat een stuk angst
weghaalt bij de lezer. Door middel van stap voor stap beschrijvingen wordt goed
uitgelegd hoe elke vis bereid kan worden. Dit boek biedt een stuk zekerheid in
elke keuken.
|
Geen opmerkingen:
Een reactie posten