maandag 28 maart 2011

Maandag 11 april, Ice this Day in Wageningen

Om alle facetten van voedselveiligheid en hygiëne voor ambachtelijk IJsbereiders eens goed op een rij te zetten, organiseert het IJscentrum, in samenwerking met Houwers Holthackers op maandag 11 april 2011 de themadag ‘Ice this Day” op het IJscentrum in Wageningen.
De dag is opgebouwd in drie blokken, waarbij theorie en praktijk elkaar afwisselen. Een deel van de theorie zal gaan over de laatste wet- en regelgeving (gebruik kleur- en zoetstoffen, risico's ijsbereiding en verkoop ambachtelijk ijs, invloed zelfcontrolesysteem), verschillende workshops (RI&E voor ambachtelijk bedrijf, allergenen/etikettering, beheerspunten ijsbereidingsproces, toetsmodule) en een plenaire bijeenkomst met samenvatting en gelegenheid tot het stellen van vragen.
Het programma zal de volgende elementen bevatten;
Plenaire bijeenkomst:
Kennis verdieping allergenen conform wetgeving en LeDa lijst, wat is een drempelwaarde, wanneer is er sprake van carry-over en wat moet ik van mijn leverancier weten

Aantoonbaarheid inkoopbeheerssysteem zoals Inkoop voorwaarden, Infoblad 65 in de praktijk en Verificatie

Zelfcontrole, de Basisvoorwaarden, Processtappen, Verificatie en Verbeteracties.

Verificatie op je systeem, Hoe stel je vast dat het goed gaat? Vals negatief melding in monstername. Welke vraag moet het monster beantwoorden? Procesbeheersing van A tot Z.


Workshops:

Hoe lees ik de LeDa lijst en hoe vul ik die in.

Aan de hand van een LeDa lijst wordt op grond van de Fabrikantentoelichting op de LeDa lijst vastgesteld of er een drempelwaarde bestaat voor de allergeen. Aan de hand van de criteria uit de Fabrikantentoelichting worden enkele voorbeelden besproken. Aan de hand van enkele voorbeelden wordt de tekst voor een etiket t.a.v. de allergeen geformuleerd.

Hoe ziet een inkoop voorwaarden eruit voor mijn leverancier. Aan de hand van een algemeen inkoopformulier (HH) wordt een inkoopovereenkomst, zoals opgenomen in de ijscode, nader ingevuld. Ondernemers bewust maken wat afgeschermd moet zijn om veilig in te kopen.

Wat zegt een afwijkend monster?

Interpretatie van monsteruitslagen op grond van onvoldoende pasteurisatie, nabesmetting, uitgroei of beide.

Onderzoeksvraag voor een monster terug brengen tot de essentie, inkoopcontrole, procescontrole of bewaarcontrole (tht)

Praktische oefening etiket opstellen. Op grond van receptuurbeschrijving een etiket opstellen conform de eisen van het WEL (Warenwetbesluit etiketteren van Levensmiddelen en het KWID (Kwantitatieve Ingrediënten Declaratie).
Toetsen van kennis, digitale toets-module waaromdaarom.nu wordt hierop ingericht.


Inschrijving Ice this Day 2011

Datum: 11 april 2011

Deelname kosten: € 115,00

Inschrijven via: www.ijscentrum.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten