donderdag 26 augustus 2010

Prijsontwikkeling Koffiemarkt

Ongetwijfeld heeft u via de media vernomen dat de prijzen van ruwe koffie in de afgelopen maanden sterk zijn gestegen. De hoogte van de koffieprijs is afhankelijk van veel verschillende factoren. Het klimaat, de producenten, handelaren en politieke ontwikkelingen in de koffieproducerende landen kunnen van invloed zijn op de wereldmarktprijs. Momenteel worden we geconfronteerd met een dure US-dollar en een mindere productie in Colombia. De vraag naar koffie stijgt door een hogere consumptie in landen zoals Brazilië, India, Vietnam en China. Wellicht zullen zij gaan zorgen voor een structureel tekort - dit terwijl wij enkele jaren geleden konden profiteren van een lage prijs in verband met overschotten. Als klap op de vuurpijl spelen grote investeringsfondsen hierop in en storten zich op de koffiemarkt. Hopelijk gaan zij binnenkort hun winst nemen en zal de prijs op de beurs weer wat gaan dalen. Helaas is dit nog niet het geval. Wij hebben te maken met explosieve prijsstijgingen en net als onze concurrenten zijn wij genoodzaakt om onze prijzen aan te passen. Marktleider Sarah Lee (Douwe Egberts) heeft de prijzen onlangs verhoogd, net zoals alle andere koffieproducenten, soms wel met enkele euro's per kilo. Natuurlijk helemaal afhankelijk van welke kwaliteit koffie er wordt gebruikt. Onze prijsstijging zal gemiddeld € 0,25 per half pond zijn en wel met ingang van 1 september a.s. De Fazenda-koffie blijft ongewijzigd, want de prijs hiervan wordt bepaald wanneer de koffie aangeschaft wordt en die prijs is dus niet afhankelijk speculatieve krachten. Wel zullen nieuwe Fazenda-koffies in prijs gaan stijgen. Koffie-workshops in IJsselstein: Vorige week is onze nieuwe brander ge-installeerd. Het betreft een 1 kilo-brander van het merk Probat en deze wordt verwarmd op gas. Deze professionele brander hebben wij aangeschaft om tijdens workshops aan te tonen op welke wijze een brandmeester de smaak van koffie kan beïnvloeden. Natuurlijk is het ook interessant om te ondervinden waarom de ene koffieboon 15 minuten en de andere maar 11 minuten gebrand hoeft te worden. Wat gebeurt er met een koffie als die iets te lang in de trommel blijft zitten? Met deze investering is ons koffie-opleidings-centrum compleet. Vanaf heden kunnen wij starten met onze workshops. In november starten we met de baristaopleiding voor gevorderden. Het betreft een post-graduate cursus espresso bereiden. Dus geen latte-arte, maar volledig gericht op de bereiding van een perfecte espresso. Tenslotte is de espresso bijna altijd de basis van menig koffiereceptuur. Deze cursus wordt gegeven door twee Italiaanse docenten van het Instituto Internazionale Assag-giatori Caffe (International Institute of Coffee Tasters). De datum is nog niet definitief, maar houd er rekening mee dat deze cursus medio november gehouden wordt. Om de kwaliteit te waarborgen kunnen maar 20 deelnemers inschrijven voor deze cursus.
Paul Verbunt Koffie
Einsteinweg 23A - 3404 LH IJSSELSTEIN Telefoon: 030-6876087

Geen opmerkingen:

Een reactie posten