vrijdag 27 augustus 2010

Werken in de horeca aantrekkelijker dan ooit

De sector investeert in kwaliteitsvolle leerbedrijven.

De horecasector is met ruim 17.000 werkgevers in Vlaanderen een belangrijke werkgever met een lange traditie in samenwerking met het onderwijs. In 1995 was de horeca een van de eerste sectoren om haar samenwerking met het onderwijs te bezegelen in een onderwijsconvenant. Dit heeft inmiddels geleid tot een hechte samenwerking met de 27 hotelscholen in Vlaanderen.
Horecabedrijven hebben steeds meer nood aan gekwalificeerde medewerkers die beschikken over een degelijke scholing. Een basisopleiding in het hotelonderwijs biedt hiervoor de beste garantie. Daarom investeren de sociale partners in de horecasector jaarlijks ruim 200.000 EURO in de samenwerking met de hotelscholen.
Deze samenwerking krijgt een nieuwe inhoudelijke impuls dankzij een ambitieus project rond kwaliteitsvolle leerbedrijven om stages in de sector te optimaliseren en kwalitatief te ondersteunen. Hiermee wil de sector samen met de hotelscholen ouders nauwer betrekken bij het stagegebeuren en tegelijkertijd leerlingen en hun leermeesters sterker laten focussen op een kwalitatieve leerervaring voor de jongere. “Een goede stage is van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van de technische competenties en de creativiteit”, stelt Krispijn Yperman, Directeur van Horeca Vorming Vlaanderen. In het voorbije schooljaar genoten ruim 2800 leerlingen in de 3de graad het secundair onderwijs een stage in de horecasector.
Met deze filosofie in het achterhoofd ontvouwt Horeca Vorming Vlaanderen een plan om ouders en leerlingen gericht te informeren over stages in de horeca en wordt een opleidingstraject voor leermeesters in de bedrijven ontwikkeld. Dit alles moet ertoe leiden dat in de toekomst jongeren hun stage zullen lopen in volwaardige “leerbedrijven”.

Knelpuntberoepen
De horecasector heeft een groeiende nood aan goed opgeleide medewerkers. “We zien de vraag naar gekwalificeerde medewerkers met de dag toenemen bij horecabedrijven”, bevestigt Luc De Bauw, Afgevaardigd Bestuurder van Horeca Vorming Vlaanderen. “Ondanks het groot aantal werkzoekenden blijven functies voor zaal- en keukenpersoneel behoren tot de knelpuntberoepen. De inspanningen die de sector levert om hieraan te verhelpen zullen daarom de komende jaren nog versterkt worden.”
Die inspanningen zijn niet gering: In 2009 heeft de sector, in samenwerking met VDAB en verschillende opleidingspartners, gespreid over Vlaanderen ruim 450 werkzoekenden opgeleid. Meer dan 100 jongeren gingen in Vlaanderen aan de slag in de horecasector met een leercontract.
De sector heeft ook een ruim aanbod aan opleidingen die werknemers in de horeca gratis mogen volgen. Met een opleidingsaanbod van meer dan 100 titels bereikt Horeca Vorming Vlaanderen jaarlijks een groeiend aantal werknemers. In 2000 werden 652 getuigschriften uitgereikt. Nu tien jaar later zijn het er 3063 op één jaar. “We hebben dus al een mooi parcours afgelegd. Bijna 500% groei op 10 jaar is spectaculair, maar we gaan niet op onze lauweren rusten. Integendeel, we zullen nog een tandje bijsteken”, stelt Luc De Bauw.

Betere lonen
De inhaalbeweging voor de lonen in de horeca, die de sociale partners afspraken in de CAO, maken werken in de horeca ook aantrekkelijker. Het ruime aanbod aan gratis opleidingen voor werknemers in de horeca zal de appetijt voor een job in de horeca alleen meer versterken.
In de periode 2010-2012 zal de sector, in samenwerking met de Vlaamse overheid, een reeks nieuwe projecten opzetten om nog meer werknemers in de horeca nog beter op te leiden. Er wordt extra geïnvesteerd in het vakmanschap via een reeks nieuwe praktijkopleidingen en workshops. Samen met VDAB wordt een actieplan uitgerold om jongeren in de centrumsteden aan slag te helpen in de horeca. Via een systeem van persoonlijke opleidingsplannen zullen horecamedewerkers begeleid worden in het verwerven van competenties op maat van hun job.
De Vlaamse regering ondersteunt deze acties en stelt hiervoor in 2010 en 2011 een budget van telkens 204.000 euro ter beschikking in het kader van de sectorconvenanten.
Deze inspanningen bevestigen de horecasector en de Vlaamse overheid in een nieuwe convenant voor de periode 2010 en 2012, die net voor het zomerreces door de Vlaamse Regering is goedgekeurd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten