vrijdag 31 december 2010

Belgische restaurants en de fiscus

In de eerste drie kwartalen van 2010 zagen de Belgische restaurants en hotels hun omzet met 8,6 % stijgen ten opzichte van vorig jaar: van 2,9 miljard naar 3,2 miljard. Dit blijkt althans uit de btw-aangiftes. Minister van financiën Didier Reynders: "De sector herademt en er is minder zwart gewerkt." Hij bestrijdt dat de btw-verlaging van 21 naar 12% geen succes zou zijn. Die verlaging heeft de schatkist 230 miljoen gekost in plaats van de begrote 255 miljoen.
Senator Rik Daems (liberalen) komt binnenkort met een wetsvoorstel waardoor gelegenheidswerknemers tot 500 euro per maand mogen bijverdienen zonder bijkomende lasten of administratieve toestanden. Wel zou hij/zij zich vooraf in moeten schrijven in het arbeidsregister van één of meer horecabedrijven. De werkgever zou uit dit betaalde loon een vaste heffing van 30% moeten afdragen. Daartegenover zou zwartwerk volgens Daems voortaan héél hard moeten worden aangepakt, er is dan geen excuus meer. Want volgens de senator ligt het zwartwerkprobleem vooral bij de sociale lasten en administratieve verplichtingen. Hij zou best wel eens gelijk kunnen hebben, wij kennen Rik Daems als iemand die veel met restaurateurs in overleg treedt en hun problemen kent.

1 opmerking:

  1. Hier ligt inderdaad het grootste probleem van de horeca. Dit zijn extra gelegenheidswerkers. Die mensen willen een extra bijverdienen maar worden daar veel te zwaar op belast en dit werkt demotiverend voor hen.

    Laten we duimen !

    BeantwoordenVerwijderen