Alfons Graumans (33) van Alfons IJscreaties
in Rijsbergen en Mark van Gaal (44) van IJs en Spijs in Haps zijn geïnaugureerd
als SVH Meesterijsbereider. Beiden hebben dit jaar met goed resultaat de
Meesterproef afgelegd. De nieuwe SVH Meesterijsbereiders werden een dag lang in
hun eigen bedrijf gevolgd. Graumans en van Gaal werden op meer dan honderd
proefondervindelijke en bedrijfsmatige onderdelen beoordeeld door de leden van
de Plaatselijke Commissie Meesterproef SVH Meesterijsbereider. Nederland telt
momenteel achtentwintig ambachtelijke ijsbereiders die in het bezit zijn van de
hoogste graad van vakbekwaamheid in de horeca.
Alfons Graumans
Graumans, van oorsprong banketbakker, kwam in
aanraking met het ijsvak tijdens zijn werk bij het befaamde Huize van Wely in
Noordwijk. Werken met een puur product als ijs, gedrevenheid van zijn collega’s
en het feit dat er geen concessies werden gedaan aan kwaliteit, deed hem
beseffen waar zijn roeping lag: op ambachtelijke manier ijs bereiden. Graumans werd officieel geïnaugureerd door Marjon de
Hoon-Veelenturf, wethouder Maatschappij en Dienstverlening van de Gemeente
Zundert. De wethouder is trots dat de titel SVH Meesterijsbereider is behaald
door een van de jongste ondernemers van de gemeente Zundert. ,,Succesvol
ondernemen is niet alleen afhankelijk van kansrijk initiatief en goed
bedrijfsplan maar zeker ook van passie en vakmanschap. Het vakmanschap wordt
hier meer dan onderstreept en het behalen van de titel dwingt des te meer
respect af en is maar voor weinigen weggelegd”, aldus de wethouder.
Mark
van Gaal
Van Gaal heeft sinds 1980 tot en met 2006 ook zijn
opleiding gehad in de banketbakkerij. In 2006 startte van Gaal, na het behalen
van de benodigde diploma’s van het IJscentrum Wageningen en SVH, samen met zijn
vrouw Jade IJs en Spijs in Haps. Van Gaal is naar eigen zeggen geïnfecteerd met
het minst gevaarlijke, maar zeer besmettelijke virus dat er bestaat: het
ijsvirus. Bij het afnemen van de Meesterproef was de commissie in het bijzonder
onder de indruk van de creatie “Look-Ei-Like”: een eierdopje met een mousse van
yuzu en sinaasappel met een dooier van mangogelei en met een tube met lycheezalf
apart geserveerd. Van Gaal kreeg tijdens de inauguratie in Landgoed Jachtslot de
Mookerheide in Molenhoek, de officiële versierselen uitgereikt door Frank
Visser, eigenaar van Visser Chocolade in
Schimmert.
Meisterstück
Tijdens het tekenen van de diploma’s
kregen Graumans en Van Gaal uit handen van Carsten Klint, secretaris SVH
Meestertitels, een Montblanc-pen als blijvend aandenken aan hun unieke
prestatie. De pen draagt de naam Meisterstück en is mede daarom een toepasselijk
cadeau voor iedere nieuwe SVH Meester, dankzij de samenwerking die in 2011 is
aangegaan tussen juwelier Schaap en Citroen, SVH en het wereldwijd bekende merk
Montblanc.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten