Nederland
naar wereldfinale
Jan Smink, de Nederlandse
deelnemer aan de Bocuse d’Or Europe 2014 in het Zweedse Stockholm, behaalde
tijdens de wereldfinale de 11e plaats.
De chef de cuisine van restaurant
Kwartier Noord in Katlijk (Friesland) en zijn commis Lars Aukema kookten samen
binnen exact 5 uur en 35 minuten 14 vis- en 14 vleesgerechten. Het sterke
concurrentieveld bestond uit 20 Europese topkoks.
Tommy Myllymaki uit
Zweden bemachtigde de eerste plaats bij de Europese wedstrijd. Nummer twee werd
Kenneth Hansen uit Denemarken en nummer drie Ørjan Johannessen uit
Noorwegen.
De prijs voor het beste visgerecht ging naar Nicolas Davouze
(Frankrijk) en die voor het beste vleesgerecht naar Matti Jämsen (Finland). De
prijs voor de beste commis ging naar Valeria Sidorova uit
Rusland.
Jan Smink werd eerste tijdens de Nederlandse finale Bocuse
d’Or in oktober 2013. Hij vertegenwoordigde daardoor Nederland tijdens de Bocuse
d’Or Europe 2014 in Stockholm.
Smink: ,,Deze wedstrijd was door de
aangescherpte opdrachten en de nog grotere concurrentie flink zwaarder dan de
vorige. We gingen voor goud en het werd de elfde plaats. Ik weet van 4 jaar
geleden hoe zwaar deze wedstrijd is. Alles hangt af van de details. We hebben er
keihard aan gewerkt en onze inspanningen zijn beloond.”
Extra
uitdaging
Het Nederlandse team moest twee extra uitdagingen overwinnen. De oven die voor het vlees - de gehaktballen 2014 - nodig was begaf het. Verder
bleek er geen gebruiksaanwijzing beschikbaar voor de collectieve vacuummachine
die de teams konden gebruiken. Coach Leendert zorgde voor oplossingen en Jan en
Lars bleven koel waardoor de gerechten alsnog konden worden afgemaakt.
Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland Jonnie Boer en vice voorzitter André van Doorn zijn trots op het team. ,,We hebben
tijdens deze wedstrijd een geweldige stap voorwaarts gezet. De prestatie van
Nederland is opgevallen. Jan en Lars hebben het geweldig gedaan. Ze hebben er
keihard voor gewerkt en niet voor niets. Deze wedstrijd is de zwaarste die er bestaat. Je moet echt alles kunnen: alle technieken beheersen en laten zien. Je
moet smaakvariaties bedenken, productkennis hebben en creatief zijn. Je moet
stressbestendig zijn en kunnen plannen. Chef kok en commis staan er alleen
commis voor. Ze kunnen zich geen foutjes permitteren. Alles moet binnen vijf uur
en 35 minuten gebeuren. Ben je te laat, dan krijg je strafpunten. Deze wedstrijd
is een zware opgave.”
Ook coach Leendert Klaassens straalde van
tevredenheid. ,,Deze wedstrijd vraagt heel veel tijd en voorbereiding. Daarnaast
hebben we allemaal ook nog een zware fulltime baan. Je moet er een bikkel voor
zijn om dit te durven en te kunnen. We gaan naar de wereldfinale. Het eerste
doel is bereikt. Met de 11e plaats maken we in Lyon kans om hoger te
eindigen.”
Over Bocuse d’Or
De internationale culinaire
wedstrijd om de Bocuse d'Or is de meest vooraanstaande ter wereld. Sinds de
start in 1986 door Paul Bocuse, grondlegger van de fameuze wedstrijd, is de
belangstelling alleen maar toegenomen. De wedstrijden zijn beroemd geworden in
de hele wereld. Elke twee jaar strijden 24 landen in het Franse Lyon om de
begeerlijke titel. Een wedstrijd die de winnaar en andere deelnemers aanzien en prestige bezorgt. Immers, alleen de allergrootste talenten kunnen
een plaats in Lyon bemachtigen. Voor veel koks is en was deelname aan de Bocuse
d'Or de start van internationale bekendheid en een prachtige professionele
carrière.
Over de hele wereld bestaat grote belangstelling voor de
wedstrijd. Het aantal finaleplaatsen in Lyon is beperkt, daarom worden
elke twee jaar voorcompetities georganiseerd in Azië, Noord- en Zuid-Amerika
en Europa. Alle landen selecteren via een nationale
competitie het winnende team: een kok en een commis. Dit team kan zich via de
wedstrijd in hun deel van de wereld kwalificeren voor een finaleplaats in Lyon
in het daaropvolgende jaar.
vrijdag 9 mei 2014
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten