Horeca- en
gastronomiebeurzen MECC afgesloten met hoge bezoekersaantallen
De
Bourgondische Horecavakbeurs BBB - die dit jaar haar 60ste editie
vierde en uitpakte met een extra gevuld programma - en Folie Culinaire, hét
vakevent voor professionals in de topgastronomie trokken samen 13.169
vakbezoekers. Dat betekent 10% meer voor de BBB en 20% meer voor Folie
Culinaire. De afgelopen drie dagen was MECC Maastricht ‘the place
to be’ voor
horecaprofessionals, chefs, souschefs, patissiers, horecaleveranciers uit België
en Nederland en internationale fine food specialisten.
Beide
vakbeurzen wisten de vakbezoekers drie dagen lang te binden en te boeien door
special events op het gebied van wijnen, streekproducten en speciaalbieren en
spraakmakende kookdemonstraties door internationale sterrenchefs.
Op de
laatste beursdag op Folie Culinaire stond de finale van de Pastry Battle op het
programma. Al meerdere malen daagde blogger en culinair redacteur Pieter
Declercq van Hot Cuisine de Pierre patissiers uit toprestaurants in België uit
om met hem de strijd aan te gaan. Zeven battles passeerden sindsdien de revue,
de finale vond plaats in Maastricht. De uiteindelijke winnaar werd Tiana
Moretti, patissier bij restaurant Volta in Genk. Zij wist de jury te imponeren
met haar dessertcreatie van watermeloen en komkommer met een ijspastille en
schuim van gin en tonic. De battle werd op originele wijze in een boksring
‘uitgevochten’ en de
21-jarige Moretti alias ‘Mama
Moretti’ mocht een
echte boksring-pastry-belt in ontvangst nemen.
BiertapwedstrijdenTijdens de
biertapwedstrijden op de laatste beursdag van de BBB was de spanning te snijden.
Wie zou zich kwalificeren voor de landelijke biertapwedstrijden? Organisator
Gilber van café In den Ouden Vogelstruys mag trots zijn, want uiteindelijk gaan
drie van zijn barmannen door naar de volgende ronde, te weten Maurice Gilissen
(1ste prijs), Dennis Hardy (3de prijs) en Tom van der Nat
(4de prijs). Nick Schroen (café Basilica) werd tweede en Rick Moenen
van Café Lure bemachtigde de vijfde plek.
Winnaars
laatste dag kookwedstrijden BBBHet
jubileumprogramma van de BBB kende dit jaar maar liefst 60 special events
waaronder kookwedstrijden tussen Belgische en Nederlandse koks. Op de laatste
dag van de BBB werd het beste aanstormend kooktalent van 2014 bekend. Het werd
Yenna van Leeuwen. Zij loopt op dit moment stage bij Chateau Neercanne. Van
Leeuwen werd begeleid door leermeester Percy Timmers van restaurant Les Trois
Seaux in Maastricht. Niet alleen haar gerechten, maar vooral ook de kalmte
waarmee Van Leeuwen in de keuken stond, vond de jury lovenswaardig.
NK Oesters
steken
Dinsdag 7
oktober vond het NK Oesters steken plaats tijdens de BBB. In de uitgebreide
opwarmronde lieten de finalisten de vakbezoekers al genieten van de zilte smaak
van oesters. Drie van de deelnemers hadden in het verleden al eens meegedaan aan
het WK in Ierland. De jury werd gevormd door Piet Janssens van “Stichting Europa Culinair” en
oprichter van het NK Oesters steken 21 jaar geleden en culi goeroe Felix
Wilbrink.
De schalen
met elk 30 Zeeuwse platte oesters werden gekeurd volgens de nieuwe standaard van
“World Oyster opening championship” Galway (Ierland). Er werd gelet op aanwezigheid van gruis,
het losmaken van de oester en ook de snelste tijd was heel belangrijk.
Uiteindelijk was er slechts één seconde verschil tussen de eerste en de tweede
plaats. De uitslag NK Oesters steken 2014: 1e Bas de Koeijer, 2e Peter Oreel
en 3e Patrick Simmerman.
Stijging
Belgisch vakbezoekDe
gemiddelde stijging in bezoekersaantallen van 15% is mede te danken aan de
toename van vak bezoekers uit België. De jubilerende BBB opende op maandag 6
oktober met een speciaal welkom voor de Belgische gasten door de heer Danny Van
Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. Van Assche verzorgde
samen met de heer Lodewijk van der Grinten, Algemeen Directeur Koninklijke
Horeca Nederland de officiële opening waarmee het startsein werd gegeven voor
13.169 vakbezoekers.
Data BBB
en Folie Culinaire 2015: van 5 t/m 7 oktober in MECC Maastricht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten