vrijdag 15 oktober 2010

“Samen de honger de wereld uit helpen… het kan!”

Zaterdag 16 oktober is het Wereldvoedseldag. Het thema dit jaar is ‘United against hunger’. De Nederlander Leon Aarts heeft een oplossing bedacht voor het hongerprobleem. Het idee is simpel: als restaurants 20 cent extra vragen per verkochte maaltijd, kan een kind in de derde wereld voor dat geld gevoed worden met een gezonde maaltijd én naar school.

Leon Aarts, van huis uit chefkok, richtte onlangs de stichting Extraordinary Ones op. Tientallen restaurants sloten zich al bij hem aan, waaronder Jamie Oliver’s Fifteen in Amsterdam. Zij vragen voor elke maaltijd 20 cent extra aan hun bezoekers. Aarts: “We hebben tot nu toe meer dan meer dan 50 duizend maaltijden kunnen verstrekken aan kinderen in de derde wereld. En dat in een hele korte tijd”.

Millenniumdoelstellingen
Extraordinary Ones voelt zich gesteund door Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, die eerder deze maand beweerde dat de zogenaamde millenniumdoelstellingen nog haalbaar zijn. De eerste millenniumdoelstelling is: voor 2015 armoede en honger in de wereld halveren. De tweede is: alle kinderen naar school. Leon Aarts: “Wij sluiten hier perfect op aan. Ouders sturen hun kinderen naar school en daar krijgen ze een gezonde maaltijd, zo hebben ze thuis weer een mond minder te voeden en vergroten we de kansen van de kinderen!”

Sterrenrestaurant Beluga
Hans van Wolde van tweesterrenrestaurant Beluga in Maastricht roept alle collega-restaurateurs op om mee te doen: “Extraordinary Ones is een concept waarmee we honger kunnen stillen en kunnen voeden. 20 cent per maaltijd, dat is toch helemaal niks? Sluit je aan, doe met me mee en we gaan de honger de wereld uit helpen!”

Als Extraordinary Ones aanslaat, kunnen er (alleen al met behulp van Nederlandse restaurants en hun bezoekers) elke dag 3 miljoen kinderen gevoed worden.


Kijk voor meer informatie op www.buitengewooneten.nl of www.extraordinaryones.com. Of bekijk de volgende YouTube filmpjes:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten