maandag 28 november 2011

MICHELIN gids Nederland 2012

Nederland heeft voor het eerst in de geschiedenis van de MICHELIN gids meer tweesterrenrestaurants dan België !
De selectie van de nieuwe MICHELIN gids Nederland 2012 toont de positieve evolutie en
het potentieel aan van het Nederlandse hotel- en restaurantwezen in alle categorieën; van het restaurant om de hoek tot de beste sterrenzaken of van het kleine familiehotel tot het grote luxehotel.
Met de promotie van één naar twee sterren voor 3 restaurants, “De Kromme Watergang” in Breskens, “Chapeau!“ in Bloemendaal en “Librije’s Zusje” in Zwolle, heeft Nederland voor het eerst in de geschiedenis van de MICHELIN gids meer tweesterrenrestaurants dan België ! Ook in deze categorie valt de constante kwaliteit op, die dag in dag uit wordt geleverd. Het merendeel van de zaken die op dit niveau presteren, toont bovendien het potentieel om zich nog verder te ontplooien. Nederland lijkt dus een rooskleurige gastronomische toekomst tegemoet te gaan. De nieuwe sterren tonen een rijke schakering binnen de hedendaagse topgastronomie. Een greep uit de nieuwigheden: bij “Pure C” in Cadzand wordt modern gekookt met de schatten uit duin en polder, door een chef die in moederhuis “Oud Sluis” de kneepjes van het vak leerde en inmiddels een eigen stijl ontwikkelde. In “De Echoput” in Hoog Soeren, een oude bekende in het horecalandschap, schittert opnieuw een ster dankzij het enthousiasme en dynamisme van een nieuw keukenteam. Het jonge stel achter “Perceel” in Capelle aan den IJssel verdient een ster voor hun pure gerechten in harmonie met de natuur.
De MICHELIN gids Nederland 2012 beperkt zich zeker niet tot sterrenkeukens. Zonder
aarzelen kan men ook kiezen voor één van de talrijke adressen onderscheiden met een “Bib Gourmand”. Deze zaken serveren een lekkere maaltijd aan een betaalbare prijs. Eén van de nieuwe niet te missen concepten is “Ron’s vis van de dag” in Ouderkerk aan de Amstel. Ook “Sizzles” in Appeldoorn biedt een eigentijdse keuken met een knipoog naar het oosten.
Met een selectie van bijna 600 hotels en meer dan 700 restaurants is de MICHELIN gids
Nederland 2012 van alle markten thuis en adviseert hij adressen in elke prijs- en
comfortklasse.
Een restaurant of hotel wordt pas in de selectie opgenomen na een bezoek van een
professionele MICHELIN-inspecteur, die steeds anoniem en onpartijdig uit eten gaat en
consequent zijn rekening betaalt zoals elke andere klant. De sterren worden in onderling overleg toegekend volgens 5 criteria die overal ter wereld identiek zijn: de kwaliteit van de producten, de beheersing van de kooktechnieken en van
smaken, de persoonlijkheid van de chef in zijn gerechten, de prijs-kwaliteitverhouding en de constantheid van de prestaties door de tijd heen en over de hele kaart. Deze criteria worden afgestemd op elk type keuken. In om het even welk land waar ook ter wereld gelden dezelfde basiswaarden: anonimiteit,
onafhankelijkheid, homogeniteit en identieke beoordelingscriteria. Deze waarden
verzekeren de lezer elk jaar opnieuw een brede en betrouwbare selectie. Ze verklaren de langdurige bekendheid van de MICHELIN gids, die sinds 1900 “de” referentie is voor wie op zoek is naar een goed hotel of restaurant.
In 2012 bestaat de collectie uit 27 gidsen die 23 landen omvatten. Overal zijn ze
onbetwist de standaard voor het vinden van de beste hotels en restaurants in een land of stad; van gezellige eettentjes tot driesterrenrestaurants. Van een klein familiehotel tot een groot luxehotel.
De MICHELIN gids is dus echt de gids voor iedereen. Hij sluit perfect aan bij de wensen en
behoeften van de lezers. Of die nu op zoek zijn naar een restaurant voor een romantisch diner, naar een adres om gezellig met vrienden uit eten te gaan of naar een klein restaurantje vlakbij het werk om daar tussen twee vergaderingen door met een collega wat te eten; in de MICHELIN gids vinden ze altijd een goed adres. Meer dan een adressenlijst is de MICHELIN gids dus een erkenning voor het werk van de restaurateurs en hoteliers die dagelijks in de weer zijn om hun gasten een aangename ervaring te bezorgen.

De MICHELIN gids Nederland 2012 in enkele cijfers:
In totaal 1.310 adressen: 578 hotels en 732 restaurants.
● 102 sterrenrestaurants:
- 2 restaurants met 3 sterren
- 16 restaurants met 2 sterren, waaronder 3 nieuwe
- 84 restaurants met 1 ster, waaronder 7 nieuwe
● 102 ‘Bib Gourmand restaurants’, waaronder 17 nieuwe
● 42 ‘Bib Hotels’
● 36 gastenkamers
De gids is vanaf 1 december 2011 te koop voor 19,95 €.

*** Voortreffelijke keuken, een reis waard

Sluis, Oud Sluis
Zwolle, De Librije

** Verfijnde keuken, een omweg waard

Amsterdam, Ciel Bleu
Amsterdam, Ouderkerk a/d Amstel
Breskens Hoofdplaat, De Kromme Watergang
Giethoorn, De Lindenhof
Haarlem Bloemendaal, Chapeau!
Haarlem Overveen, De Bokkedoorns
Haarlem Overveen, ’t Brouwerskolkje
Heeze, Boreas
Kruiningen, Inter Scaldes
Maasbracht, Da Vinci
Maastricht, Beluga
Rotterdam, Parkheuvel
Rotterdam Schipluiden, De Zwethheul
Ubachsberg, De Leuf
Vaassen, De Leest
Zwolle, Librije’s Zusje

* Een heel goede keuken in zijn categorie

Amersfoort, De Saffraan
Amsterdam, La Rive
Amsterdam, Vermeer
Amsterdam, Vinkeles
Amsterdam, Lastage
Amsterdam, Yamazato
Amsterdam, Le Restaurant
Amstelveen, Aan de Poel
Apeldoorn, De Echoput
Bennekom, Het Koetshuis
Blokzijl, Kaatje bij de Sluis
Breda, Wolfslaar
Bussum, Soigné
Cadzand-bad, Pure C
Castricum, Apicius
Drachten, Koriander
Driebergen-Rijsenburg, La Provence
Eindhoven, De Karpendonkse Hoeve
Eindhoven, Avant-Garde Van Groeninge
Emmeloord, Sonoy
Etten-Leur, De Zwaan
Gorinchem, Solo
Groningen, Muller
Groningen Aduard, Herberg Onder de Linden
Den Haag, Calla’s
Den Haag Scheveningen, Seinpost
Den Haag Rijswijk, Nien
Den Haag Rijswijk, Paul van Waarden
Den Haag Voorburg, Savelberg
Haarlem Heemstede, Cheval Blanc
Hardenberg, De Bokkepruik
Harderwijk, Basiliek
Harderwijk, ’t Nonnetje
Heelsum, De Kromme Dissel
’s-Hertogenbosch, Sense
’s-Hertogenbosch Vught, De Heer Kocken
Hilversum, Lakes
Houten, Kasteel Heemstede
Kaatsheuvel, De Molen
Koewacht, ’t Vlasbloemeken
Leens, Schathoes Verhildersum
Loenen aan de Vecht, Tante Koosje
Loenen aan de Vecht, ’t Amsterdammertje
De Lutte, De Bloemenbeek
Maastricht, Toine Hermsen
Maastricht, Tout à Fait
Maastricht, Au Coin des Bons Enfants
Maastricht, Château Neercanne
Malden, Le Marron
Monnickendam, Posthoorn
Montfoort Linschoten, De Burgemeester
Noordeloos, De Gieser Wildeman
Noordwijk aan Zee, Latour
Nuenen, De Lindehof
Ootmarsum, De Wanne
Oss, Cordial
Rijsoord, Hermitage
Roermond, One
Rotterdam, Amarone
Rotterdam, IVY
Rottterdam Capelle aan den IJssel, Perceel
Rotterdam Kralingen, Fred
Ryptsjerk, Frouckje State
Santpoort, De Vrienden van Jacob
Schoorl, Merlet
Sint-Oedenrode, Wollerich
Sluis, La Trinité
Utrecht, Grand Restaurant Karel V
Venlo, Valuas
Venlo Tegelen, Aubergine
Vreeland, De Nederlanden
Waalre, De Treeswijkhoeve
Texel-Den Hoorn, Culinaire Verwennerij Bij Jef ô
Wageningen, O Mundo
Warmond, De Moerbei
Weert, Bretelli
Well, Brienen aan de Maas
Wilhelminadorp, Katseveer
Wouw, Mijn Keuken
Zeist Bosch en Duin, De Hoefslag
Zuidlaren, De Vlindertuin
Zuidwolde, De Groene Lantaarn
Zutphen, ‘t Schulten Hues

Vervallen sterren

Aalst, De Fuik
Borculo, De Stenen Tafel
’s-Hertogenbosch, Chalet Royal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten