donderdag 24 november 2011

Persbericht Michelin

MICHELIN gids België - Luxemburg 2012

Nieuwe MICHELIN sterren bekronen een opkomende generatie culinair toptalent

In de nieuwe MICHELIN gids 2012 verzilveren verschillende jonge chefs hun talent met een nieuwe ster of een “Bib Gourmand”-onderscheiding. De uitschieter is restaurant Hertog Jan van Gert De Mangeleer in Sint-Michiels bij Brugge dat met drie sterren onderscheiden wordt. Driesterrenrestaurants worden door Michelin omschreven als “een uitzonderlijke keuken, een reis waard”. Deze onderscheiding valt slechts een honderdtal restaurants over de hele wereld te beurt. Chef Gert De Mangeleer brengt, samen met sommelier Joachim Boudens en het team van Hertog Jan, gerechten die bedrieglijk eenvoudig zijn, onder het motto “simplicity is not simple”. Zijn gerechten zijn gebaseerd op respect voor streek en seizoen. Bovendien is veel van wat op het bord komt zelf gekweekt.
De twee sterren, omschreven als “een verfijnde keuken, een omweg waard”, brengen twee
keer goed nieuws in Vlaanderen. Filip Claeys van De Jonkman in Sint-Kruis bij Brugge wordt voor zijn moderne, minutieuze kookstijl beloond met een extra ster. Viki Geunes slaagt erin de sterren van zijn restaurant ’t Zilte mee te verhuizen van Mol naar zijn prachtige nieuwe locatie in het MAS in Antwerpen.
De nieuwe sterren in Vlaanderen laten zien dat een nieuwe generatie het roer heeft
overgenomen. In restaurants als Boury, Benoit en Bernard Dewitte, Innesto en De
Tuinkamer toont dit jonge keukengeweld dat ze de moleculaire keuken achter zich hebben gelaten, de technieken ervan trefzeker kunnen gebruiken en volop een eigen identiteit ontwikkelen. In Brussel gaat Le Chalet de la Fôret in Ukkel van één naar twee sterren. Met bijzonder smakelijke en ongekunstelde gerechten op basis van topproducten heeft dit elegante restaurant van Pascal Devalkeneer zich positief onderscheiden. Restaurant Jaloa van Gaëtan Colin krijgt dit jaar één ster. Dit bewijst dat de hoofdstad gastronomisch helemaal met haar tijd meegaat.
Ook in Wallonië schittert een nieuwe ster in Baudour (Bergen) bij d’Eugénie à Emilie. Hier eten is nostalgische verwennerij, dankzij een keuken die een eerbetoon is aan onze Frans-Belgische culinaire traditie. Deze nieuwe “culinaire wind” waait niet enkel door de sterrenrestaurants. Zonder aarzelen kan men kiezen voor één van de talrijke adressen onderscheiden met een “Bib Gourmand”. Deze zaken serveren een lekkere maaltijd aan een betaalbare prijs. Eén van deze nieuwe niet te missen concepten is El Pica Pica in Luik, dat al snel uitgroeide tot de “talk of the
town” met zijn frisse tapa’s en eigentijdse setting. Ook InVINcible in Antwerpen bewijst dit. De chef kookt hier klassiek en zonder poespas. Deze nieuwe garde restaurateurs zet duidelijk koers richting prettig tafelen aan een prettige prijs.
De MICHELIN gids België - Luxemburg 2012 biedt een selectie van meer dan 700 hotels
en 1.100 restaurants in elke prijs- en comfortklasse.
Een restaurant of hotel wordt pas in de selectie opgenomen na een bezoek van een
professionele MICHELIN-inspecteur die steeds anoniem en onpartijdig uit eten gaat en
consequent zijn rekening betaalt zoals elke andere klant. De sterren worden in onderling overleg toegekend volgens 5 criteria die overal ter wereld
identiek zijn: de kwaliteit van de producten, de beheersing van de kooktechnieken en van smaken, de persoonlijkheid van de chef in zijn gerechten, de prijs-kwaliteitverhouding en de constantheid van de prestaties door de tijd heen en over de hele kaart. Deze criteria worden afgestemd op elk type keuken. In om het even welk land waar ook ter wereld gelden dezelfde basiswaarden: anonimiteit,
onafhankelijkheid, homogeniteit en identieke beoordelingscriteria. Deze waarden
verzekeren de lezer elk jaar opnieuw een brede en betrouwbare selectie. Ze verklaren de langdurige bekendheid van de MICHELIN gids, die sinds 1904 “de” referentie voor wie op zoek is naar een goed hotel of restaurant. In 2012 bestaat de collectie uit 27gidsen die 23 landen omvatten. Overal zijn ze onbetwist de standaard voor het vinden van de beste hotels en restaurants in een land of stad; van gezellige eettentjes tot driesterrenrestaurants. Van een klein familiehotel tot een groot luxehotel.
De MICHELIN gids is dus echt de gids voor iedereen. Hij sluit perfect aan bij de wensen en behoeften van de lezers. Of die nu op zoek zijn naar een restaurant voor een romantisch diner, naar een adres om gezellig met vrienden uit eten te gaan of naar een klein restaurantje vlakbij het werk om daar tussen twee vergaderingen door met een collega wat te eten; in de MICHELIN gids vinden ze altijd een goed adres. Meer dan een adressenlijst is de MICHELIN gids dus een erkenning voor het werk van de restaurateurs en hoteliers die dagelijks in de weer zijn om hun gasten een aangename ervaring te bezorgen.
De MICHELIN gids België - Luxemburg 2012 in enkele cijfers:
In totaal 1.840 adressen: 718 hotels en 1.122 restaurants.
● 118 sterrenrestaurants:
- 3 restaurants met 3 sterren, waaronder 1 nieuw
- 16 restaurants met 2 sterren, waaronder 3 nieuwe
- 99 restaurants met 1 ster, waaronder 14 nieuwe
● 140 ‘Bib Gourmand restaurants’, waaronder 22 nieuwe
● 77 ‘Bib Hotels’
● 134 gastenkamers
De gids is vanaf 24 november te koop

De sterren 2012

*** Voortreffelijke keuken, een reis waard:

Brugge De Karmeliet, Geert Van Hecke
Brugge - Sint-Michiels Hertog Jan, Gert De Mangeleer
Kruishoutem Hof van Cleve, Peter Goossens

** Verfijnde keuken, een omweg waard
Antwerpen, ‘t Zilte
Brugge - Dudzele, Danny Horseele
Brugge - Sint-Kruis, De Jonkman
Brussel, Sea Grill
Brussel,Comme Chez Soi
Brussel – Ukkel, Le Chalet de la Forêt
Duffel, Nuance
Éghezée - Noville-sur-Mehaigne, L’Air du Temps
Ellezelles, Château du Mylord
Hasselt, Aan Tafel bij Luc Bellings
Ieper - Elverdinge, Hostellerie St-Nicolas
Opglabbeek, Slagmolen
De Panne, Hostellerie Le Fox
Profondeville - Arbre, L'Eau Vive
Reet, Pastorale
Luxembourg - Grund, Mosconi

* Een heel goede keuken in zijn categorie:

Aalst, ‘t Overhamme
Antwerpen, ’t Fornuis
Antwerpen, Het Gebaar
Antwerpen, Bij Lam & Yin
Antwerpen, Dôme
Antwerpen, Kommilfoo
Antwerpen - Boechout, De Schone van Boskoop
Antwerpen - Brasschaat, Kasteel Withof
Antwerpen - Stabroek, De Koopvaardij
Barvaux, Le Cor de Chasse
Beaumont - Solre-St-Géry, Le Prieuré Saint-Géry
Beerzel, De Tuinkamer
Berlaar, Het Land
Berlare - Donk, Lijsterbes
Blankenberge, Philippe Nuyens
Blaregnies, Les Gourmand
Bornem, Eyckerhof
Braine-l’Alleud, Jacques Marit
Brugge, Den Gouden Harynck
Brugge, Aneth
Brugge, Sans Cravate
Brugge - Sint-Andries, Herborist
Brugge - Zedelgem, Ter Leepe
Brussel, Alexandre
Brussel Sainte-Catherine, Jaloa
Brussel - Bois de la Cambre, La Truffe Noire
Brussel - Anderlecht, La Paix
Brussel - Ganshoren, Bruneau
Brussel - Ganshoren, San Daniele
Brussel – Ixelles/ Elsene, Kamo
Brussel - Schaerbeek, Senza Nome
Brussel – Uccle / Ukkel, Le Passage
Brussel - Woluwe-Saint-Pierre, Bon-Bon
Brussel - Groot-Bijgaarden, Michel
Brussel - Huizingen, Terborght
Brussel - Strombeek-Bever, ‘t Stoveke
Chapelle-lez-Herlaimont, Pouic-Pouic
Charleroi - Montigny-le-Tilleul, L’Éveil des Sens
Deerlijk, Marcus
Dendermonde, ‘t Truffeltje
Dilsen, Hostellerie Vivendum
Dinant - Sorinnes, Hostellerie Gilain
Dranouter, In de Wulf
Elewijt, Kasteel Diependael
Fauvillers, Le Château de Strainchamps
Gent, Jan Van den Bon
Haaltert, Apriori
Hasselt, JER
Heure, Le Fou est belge
Houthalen, Innesto – Domein De Barrier
Hulshout, Hof Ter Hulst
Huy, Li Cwerneu
Izegem, La Durée
Kasterlee - Lichtaart, De Pastorie
Knokke-Heist - Albertstrand
Knokke-Heist - Duinbergen, Sel Gris
Knokke-Heist - Heist, Bartholomeus
Knokke-Heist - Het Zoute, De Oosthoek
Koksijde, Ten Bogaerde
Kruishoutem - Wannegem-Lede, ’t Huis van Lede
Lavaux-Sainte-Anne, Lemonnier
Leuven - Heverlee, Arenberg
Leuven - Heverlee, Couvert couvert
Liège, Héliport
Mechelen, D’Hoogh
Mechelen, Folliez
Mechelen - Sint-Katelijne-Waver, Centpourcent
Mons - Baudour, d’Eugénie à Emilie
Namur, Cuisinémoi
Namur - Lives-sur-Meuse, La Bergerie
Namur - Temploux, l'Essentiel
Ninove, Hof ter Eycken
Noirefontaine, Moulin Hideux
Paliseul, La Table de Maxime
Pepinster, Hostellerie Lafarque
Perwez, La Frairie
Reninge, ’t Convent
Roeselare, Boury
Sankt-Vith, Zur Post
Sint-Martens-Bodegem, Bistro Margaux
Sint-Martens-Latem - Deurle, Orangerie
Soheit-Tinlot, Le Coq aux Champs
Temse, Clandestino
Tongeren, De Mijlpaal
Tongeren, Magis
Virton - Torgny, Auberge de la Grappe d’Or
Vrasene, Herbert Robbrecht
Zingem - Ouwegem, Benoit en Bernard Dewitte
Zolder - Bolderberg, Prêt-à-Goûter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten