zondag 8 december 2013

MSC België: eerste restaurants gecertificeerd

Studentenrestaurant VUB als eerste MSC-gecertificeerd tijdens 'week van de duurzame vis'

Het studentenrestaurant van de VUB (Vrije Universiteit Brussel) in Etterbeek is samen met twee illustere sterrenrestaurants het eerste dat MSC gecertificeerd is in België. Dat betekent dat ze het MSC label voor duurzame visvangst mogen afficheren op hun menukaart. Daarmee zijn hun klanten zeker dat de MSC-vis die ze op hun bord krijgen afkomstig is van duurzame visvangst. Volgende week is het de eerste 'week van de duurzame vis'. Alle bezoekers van het studentenresto krijgen dan een viswijzer van WWF mee, een hulpmiddel die consumenten helpt een goede keuze te maken in de winkel. Woensdagmiddag 11 december krijgen ze er een gratis college over de strijd van WWF voor gezonde oceanen bovenop.
Voor de restaurants gaat het om een 'chain of custody' certificering, wat betekent dat, naast de duurzaam gevangen vis met het MSC label, ook alle stappen in de toeleveringsketen onafhankelijk gecontroleerd werden. Dit is belangrijk omdat je aan de vis op je bord vanzelfsprekend niet kan zien dat het gaat om MSC-vis, in tegenstelling tot een pak diepvriesvis in de winkel. Franck Hollander, visexpert bij WWF: "Door deze certificering kan de vis teruggetraceerd worden tot bij de visser en weet je als consument zeker dat de vis op je bord duurzaam gevangen is, d.w.z. afkomstig uit een goed beheerde, gezonde populatie en met weinig schade aan het mariene milieu."

Naast het restaurant van de VUB werden ook de Amis Saisonnier 'Restaurant Michel' met chef Robert Van Landeghem in Groot-Bijgaarden en 'Kommilfoo' met chef Olivier de Vinck in Antwerpen gecertificeerd.

Week van de duurzame vis
Met een duurzame vis campagne wil WWF de consument sensibiliseren voor de problematiek van overbevissing. 75% van de vis op ons bord wordt vandaag overbevist. Met deze campagne roept WWF de consument op om (1) vis te kopen met het label MSC, het meest betrouwbare onafhankelijke label voor duurzame visvangst en (2) om overbeviste soorten vissen te vermijden. Daarom maakte WWF een nieuwe viswijzer waarmee de consument de mogelijkheid krijgt zijn aankoopgedrag te wijzigen en zo zelf bij te dragen tot de oplossing. Op deze viswijzer lees je welke vis je met een gerust hart kan kopen en welke vis je best vermijdt, ook de soorten beschikbaar in MSC zijn vermeld. Deze viswijzer is te vinden op HYPERLINK "http://www.wwf.be" www.wwf.be .

Tijdens de week van de duurzame vis organiseert WWF een wedstrijd waarbij supporters van de campagne een etentje voor twee of een kookles kunnen winnen bij een bekende Belgische topchef die de campagne ondersteunt. De deelnemende chefs aan de campagne zijn: Didier Bolle (Castel du Val d’Or), Stephane Buyens (Le Fox**), Alex Clevers (Vivendum*), Sang-Hoon Degeimbre (L’air du Temps**), Jean-Jacques Danthine (Toucan Brasserie), Jerome de Vriese (Hof ter Leie), Sofie Dumont (VTM koken), Christer Elfving (Deldiche), Pascal Fauville (A table!), Georges Grintzias (La Table de Georges), Stéphane Grulois (Maxens), Pascal Marcin (Le Dolce), Daniel Rameau (La Rameaudière), Thierry Stasiuk (Libraire toqué), Nathalie Tihon (La Bouteille à la Mer), Eric Patigny (Le Chef à domicile), Pierre Résimont (L’Eau vive**), Quyên Truong Thi (Little Asia).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten