dinsdag 18 september 2012

Koks van Koksgilde staan internationaal op de kaart

Weinig koks en horecamensen weten dat Nederland een lange traditie heeft op het gebied van internationale wedstrijden. Als er één kok is in Nederland die daar alles van weet, dan is dat SVH Meesterkok Wynand Vogel, prominent lid van het Koksgilde en de meest gedecoreerde wedstrijddeelnemer in Nederland.

Wynand is momenteel Chef de Mission van de Koksgilde Nationale Teams, een jeugdteam en een chefsteam. Hij is internationaal jurylid van de wereldorganisatie van koks, de WACS, dat staat voor World Association of Chefs Societies, die zo’n elf miljoen koks in 94 landen over de hele wereld vertegenwoordigt. Deze associatie is in 1928 mede opgericht door de vermaarde chef Escoffier. Het Koksgilde is als enige koksvereniging in Nederland lid van de WACS. Vogel is net als bijvoorbeeld Paul Bocuse lifetime erelid van de WACS vooral vanwege zijn verdiensten als jurylid. Dit jaar is hij voor de elfde keer jurylid van de KoksOlympiade, een Olympisch kampioenschap voor landenteams uit de hele wereld, dat plaatsvindt van 6 t/m 10 oktober in Erfurt, Duitsland. Deze Olympics vinden een maal in de vier jaar plaats. Daarmee is Wynand 44 jaar jurylid.

Wynand: "Ik ben erg trots op onze nationale teams. Ik ben daar al heel lang bij betrokken, eerst als teamlid, daarna als teamchef, vervolgens als chef d’équipe en nu als chef de mission. Dit jaar ben ik weer door de WACS aangezocht om in Erfurt te jureren. Ik vindt het echt een eer om dit te mogen doen. Je weet niet wat je meemaakt als teams uit de hele wereld hun beste kunnen tonen in zowel de warme als de koude keuken. Ik adviseer elke kok in Nederland dit spektakel te komen bekijken. Zo ver weg is het niet. Het is een geweldige belevenis en een tentoonstelling van subliem vakmanschap. De Koksgilde Nationale teams zijn te zien op 7 oktober, Koud buffet en op 9 oktober, warme keuken voor 100 personen".

Het Nationaal team onder leiding van Waldrik Kremer, bestuurslid Koksgilde, bestaat uit:

Lars van Galen
Alfred van Dijk
Wim Klerks
Guido Panjer
Jurgen Koens
Tom van Woerkum
Ronnie Merks
Henri Brouwers
Waldrik Kremer Chef d’Equipe

Het jeugdteam onder leiding van Bert van Manen, bestaat uit:
 

Roy Eijkelkamp
Tom lamers
Simon Groeneveld
Geoffrey van Melick
Robin Hoedjes
Pim Veen
Bert van Manen Chef d’Equipe

 

Vogel: "De WACS organiseert vanaf het jaar 2008 ook het wereldkampioenschap voor chef-koks, de World Chefs Challenge, een zeer prestigieuze wedstrijd voor top wedstrijdkoks. Dit jaar doet Nederland vanuit het Koksgillde voor de derde keer mee.
In 2008 sleepte Toine Smulders, chef-kok en eigenaar van Villa Copera, Tolkamer, de eerste prijs in de wacht. In 2010 werd Wim Klerks, voorheen Chef-Kok van Restaurant Les Jumeaux, Bennebroek, tweede. Dit jaar heeft Guido Panjer, docent-chef-kok aan het Friesland College, zich via een Europese voorronde in Boedapest, samen met zijn assistent/leerling Tom Lamers geplaatst voor de finale, die plaatsvindt in het Zuid-Koreaanse Seoul. Panjer is een getalenteerd wedstrijdkok, winnaar van De Gouden Koksmuts 2008 en lid van het nationale wedstrijdteam.

Wynand Vogel: "De Nederlandse horeca mag trots zijn op de nationale teams en chefs als Smulders, Klerks en Panjer, die culinair Nederland wereldwijd op de kaart zetten. Ze behalen altijd prijzen, soms zelfs gouden medailles en de eerste plaats. Ik vind dat we daar onze koksmuts gerust eens voor mogen afnemen. Ook het Koksgilde verdient daarin een flinke pluim, omdat zij jaarlijks tijd en geld investeert in wedstrijden en daarmee in ons mooie koksvak".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten