woensdag 3 oktober 2012

Alarmbel

Vlaams parlementslid Ivan Sabbe tevens ondernemer in de horecasector luidt de alarmbel
 
Als er niet meer compenserende maatregelen komen voor de black box dreigt een bloedbad in de horecasector

Het aantal sluitingen in de horecasector stijgt. Uit cijfers van Horeca Vlaanderen blijkt dat er in de eerste helft van 2012 in ons land 283 restaurants op de fles zijn gegaan. In dezelfde periode in 2011 waren dat er nog 247.
Ondertussen wil staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez via een Horecaplan volop inzetten op het terugdringen van zwartwerk. Op zich is dat een nobele doelstelling, want iedereen is het ermee eens dat de sector moet officialiseren. Het is echter niet met de voorgestelde compenserende maatregelen dat de staatssecretaris in zijn opzet zal slagen. Ze zijn slechts een pleister op een houten been.

1. Vanaf 1 juli 2013 wordt een forfaitaire vermindering van de sociale bijdragen toegekend voor 5 voltijdse werknemers naar keuze. Deze vermindering loopt op tot 500 euro per trimester en wordt verhoogd tot 800 euro per trimester indien de werknemer jonger is dan 26 jaar. Die maatregel opgenomen in het Horecaplan is echter beperkt tot bedrijven met maximaal 20 werknemers. Wil staatssecretaris Crombez de horecasector echt meer overlevingskansen bieden, dan moet hij de forfaitaire vermindering mogelijk maken voor bedrijven tot 50 werknemers.

2. Op vandaag worden de sociale bijdragen – ook als je maar twee uur werkt – berekend op een forfait van minimaal vijf uur. Het Horecaplan brengt daar verandering in. De werkgever kan vanaf 1 januari 2013 voor de eerste zes uren een verlaagd forfait van 7,5 euro per uur betalen (uurforfait). Vanaf 6 uren werk geldt dat de sociale bijdragen forfaitair 45 euro bedragen (dagforfait). De inkomsten van deze gelegenheidswerknemers zullen worden belast tegen een speciaal tarief van 33 procent, waardoor de werknemer netto meer overhoudt. Dat is op zich een goede zaak. Ik pleit er echter voor om dat regime ook door te trekken naar de supplementaire uren van de vaste contracten. Daarenboven mag dit nieuwe regime er niet voor zorgen dat de gewone gelegenheidsarbeid zou verdwijnen. Die gewone gelegenheidsarbeid moet het jaar rond (365 dagen) blijven bestaan.

3. Er is op vandaag echter nog heel veel onduidelijkheid over wat de repercussies zullen zijn van het Horecaplan voor bijvoorbeeld traiteurs. Aangezien er op vandaag – op minder dan een jaar vóór de implementatie en uitvoering van het Horecaplan – nog heel veel onduidelijkheid is, stel ik mij de vraag of het wel mogelijk zal zijn om vóór 1 juli 2013 alle onduidelijkheden uit de wereld te helpen met het oog op een vlotte implementatie van het Horecaplan. Hetzelfde geldt voor het invoeren van de geregistreerde kassa met blackbox. Er is op vandaag nog geen kassa met blackbox bestelbaar noch leverbaar. Ook daar is het dus nog maar de vraag of het mogelijk zal zijn om alle horecazaken over minder dan een jaar van een operationele kassa met blackbox te voorzien.

4. Als jobstudent mag je in totaal 50 dagen per jaar werken met een studentencontract. Dit is echter onvoldoende om te kunnen inspelen op de grote nood aan flexibele gelegenheidsarbeid in de horeca. Daarom pleit ik er voor om studenten 100 dagen per jaar arbeid te laten verrichten. Op die manier kan de krapte op de arbeidsmarkt, die zich in de horecasector sterk laat voelen, worden verlicht. Daarnaast kunnen jongeren op die manier voldoende ervaring opdoen op de werkvloer en wordt de inschakeling op de arbeidsmarkt bevorderd.

5. Tot slot moet de horecasector ook de sluitende garantie krijgen dat wanneer ze in het blackbox systeem stapt, dat het dan uitgesloten is dat de horeca extra zal worden belast op basis van cijfers uit het verleden. Het invoeren van de geregistreerde kassa met blackbox mag onder geen beding leiden tot het herkwalificeren van inkomsten uit het verleden.

 
Noot: Ivan Sabbe is de nieuwe eigenaar van ISPC

Geen opmerkingen:

Een reactie posten