vrijdag 12 april 2013

MARIKE VAN BEURDEN DUTCH CHOCOLATE MASTER

De Nederlandse nationale selectiedagen voor ’s werelds grootste culinaire chocoladewedstrijd zijn achter de rug. Op 6 en 7 april stond Callebaut’s Chocolate Academy Centre in het teken van de Dutch Chocolate Masters en de Chocolate Inspiration Days. Gedurende deze dagen barstte opnieuw de strijd los om een ticket naar de World Chocolate Masters finale in Parijs.
Bart de Gans, René Huisman en Marike van Beurden hebben zich gedurende de tweedaagse wedstrijd bewezen door vijf chocoladeopdrachten tot een perfect einde te brengen. Op dag één stond het chocoladesierstuk op het programma. De spannende strijd tussen de drie kandidaten was tot op de laatste minuut bloedstollend. In een tijdspanne van acht uur moesten de kandidaten hun chocoladesierstuk vanuit het niets opbouwen. Het stuk moest tussen de één en twee meter hoog zijn en diende voor 100% uit Callebaut chocolade te bestaan. Aan het einde van de dag vond de jurering plaats en de prachtige creatie van Marike kwam als beste uit de bus.
Dag twee was aanpoten voor de kandidaten. Binnen zeven uur werd van hen verwacht de overige vier wedstrijdelementen tot een succesvol einde brengen. Deze elementen draaiden om zowel, smaak, visueel aspect, structuur en techniek als om creativiteit en originaliteit. Op de planning stond een praline, een gastronomisch dessert, een gelaagde chocoladetaart en een gerestylde tompouce. Alle creaties waren gebaseerd op het wedstrijdthema ‘The Architecture of Taste’. Wederom was de race zeer spannend. Marike werd naast ‘beste chocolade sierstuk’ beloond met de prijzen ‘beste gelaagde chocoladetaart’ en ‘beste gerestylde tompouce’. Bart ging er wederom met de prijs ‘beste praline’ vandoor. Ook won hij het ‘beste gastronomische dessert’.
Na 2 spannende dagen bereikte de wedstrijd op zondag 7 april een hoogtepunt. De jury trok zich terug om te bepalen welke van de drie deelnemers het felbegeerde ticket naar de finale in Parijs zou winnen. In het publiek waren de meningen verdeeld en het was dan ook een close call tussen Marike en Bart. Uiteindelijk werd Marike van Beurden door de onafhankelijke jury van culinaire experts tot Dutch Chocolate Master 2013 verkozen. De verdiende 2de plaats ging naar Bart de Gans, werkzaam bij Patisserie Jarreau en de bronzen medaille was voor René Huisman, eigenaar van Het Oude Westen.
 Marike behoort met haar 31 jaar momenteel tot de absolute patisserietop van de wereld. Ze zwaait de scepter over het patisserieteam van driesterrenrestaurant Caprice, onderdeel van het Four Seasons hotel te Hong Kong. Haar overwinning als ‘Dutch Chocolate Master 2013’ is een mooie aanvulling op haar indrukwekkende CV waar ook overwinningen als ‘Dutch Pastry Award 2004’ en de prestigieuze C3 wedstrijd 'Dessert de Restaurant 2010' op staan. Kortom een verdiende winnares en een serieuze kanshebster voor de World Chocolate Master titel. Marike: "Ik ben heel erg blij met deze overwinning. Ik wou al heel lang meedoen maar dat lukte nooit, door privé- en/of werkredenen. Ik wilde eerst meedoen voor Hong Kong, maar dat mocht dan weer niet omdat het reglement gewijzigd is. Dus moest het maar vanuit Hong Kong, onder Nederlandse vlag."
De komende maanden staan voor Marike in het teken van keihard trainen. Onze nieuwe Dutch Chocolate Master zal Nederland in oktober 2013 vertegenwoordigen tijdens de internationale wedstrijd in Parijs. Marike: "Het is heel erg leuk om, na mijn overwinning op de Dutch Pastry Award in 2004, weer onder eigen vlag op een wedstrijd uit te komen. Ik hoop dat we Nederland trots kunnen maken door twee keer na elkaar de hoofdprijs te winnen!" Hoewel Marike woont en werkt in Hong Kong kan ze daar op heel wat steun rekenen. "Ik word gecoacht door Marijn Coertjens. Hij stond zelf ook al in de finale van de World Chocolate Masters en nam bij de vorige editie ook deel voor België aan de Coupe du Monde. Hij werkt ook in Hong Kong. Daarnaast gaat Frank Haasnoot (Nederlandse winnaar World Chocolate Masters 2010) ook naar Azië verhuizen, dus ik heb al tegen hem gezegd dat ik hoop dat hij me zal coachen als ik in de finale zou zitten. Daarnaast heb je natuurlijk ook Skype."

 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten