donderdag 17 oktober 2013

Nominaties bekend

Drie Nederlandse kookboeken en drie naar het Nederlands vertaalde Kookboeken zijn genomineerd voor Kookboek van het Jaar 2013. Het zijn, in de categorie vertaald: Polpo van Russell Norman (Karakter Uitgevers), De smaken van Spanje van Claudia Roden (Fontaine Uitgevers), Virgin to veteran van Sam Stern (Good Cook). In de catergorie Nederlands heeft de jury gekozen voor: Gastrovan van Sjaak Borsboom, Jeroen Simons en Olivier van der Rhee (Uitgeverij Komma), Echt eten van Jonathan Karpathios (Karakter Uitgevers) en Werken met vis van Bart van Olphen (Carrera Culinair).
Er is een vakjuryprijs en een publieksprijs. Donderdag 7 november worden de winnende kookboeken bekendgemaakt en de prijzen uitgereikt.

Categorie vertaald:
De smaken van Spanje, Claudia Roden, Fontaine uitgevers isbn 9789059564633 € 44,95
Dit is meer dan een bijbel. Claudia zorgt zoals altijd voor verdieping en een tweede laag. Het is bijna een documentaire. Alle regio’s worden belicht en de prachtige fotografie en vormgeving maken er een heerlijk lees- en kookboek van. Voor altijd is duidelijk dat de Spaanse keuken zoveel meer is dan olijfolie en chorizo!
POLPO, Russell Norman, Karakter uitgevers isbn 9789045206622 € 29,95
Een boek dat zowel qua onderwerp als vormgeving heel origineel is. Door de bijzondere rug valt het ook nog eens perfect open. De naam van het boek verwijst naar het gelijknamige restaurant in Londen. Door de prachtige foto’s krijg je zin om alle gerechten en cocktails meteen te gaan maken. Een boek waar veel liefde in zit!
Virgin to veteran, Sam Stern, Good Cook isbn 9789461430823 € 24,95
Ieder kind dat op kamers gaat, moet dit boek hebben of krijgen! Sam Stern is een verrassende jongen, die al zo lang kookt als hij kan herinneren. Jongeren zullen zich in zijn hippe, snelle boek herkennen, dat letterlijk vol staat met veel recepten, tips en trucs.  De titel kan op twee manieren uitgelegd worden. Met dit boek motiveer je jongeren om zelf te koken.
Categorie Nederlands:
Echt eten, Jonathan Karpathios, Karakter uitgevers isbn 9789045204338 € 29,95
Een verassend boek door de eenvoudige maar ontzettend originele receptuur. Een erg maakbaar boek voor iedereen die eens iets anders wil klaar maken zonder al te veel poespas. Korte ingrediëntenlijsten! Een nieuwe manier van ingrediëntengebruik, natuurlijk volgens de seizoenen. Echt een boek van nu. Ook leuk om te lezen waar alle ingrediënten uit het boek vandaan komen, Jonathans leveranciers komen allemaal even langs.

Gastrovan, Olivier, Jeroen en Sjaak, Uitgeverij Komma isbn 978949152087 € 34,-
Dit avontuurlijke boek moet werkelijk iedereen aanspreken. Een jongensdroom. Het is een spannend reisverslag waar het enthousiasme vanaf spat. De receptuur is klassiek, er wordt gekookt volgens de plaatselijke receptuur en/of de ingrediënten uit elke streek waar de Gastrovan in Zuid Europa stopt. De verhalen over de ontmoetingen onderweg zijn vrolijk en inspirerend.

Weken met vis, Bart van Olphen, Carrera culinair isbn 9789048816217 € 34,90
Een heel erg praktisch boek dat een stuk angst weghaalt bij de lezer. Door middel van stap voor stap beschrijvingen wordt goed uitgelegd hoe elke vis bereid kan worden. Dit boek biedt een stuk zekerheid in elke keuken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten