maandag 4 november 2013

Bib Gourmand Benelux 2014

Bib-beren van plezier voor lekkere prijzen

Met zijn zesde editie van de Bib Gourmand Benelux 2014, heeft Michelin een recordeditie te pakken: de teller staat op 261 restaurants, waaronder maar liefst 43 nieuwkomers. De Bib Gourmand, het concept van een menu onder de 35 euro (in de hoofdsteden maximaal 36 euro), ongeacht de kookstijl, met seizoensgebonden producten als hoofdrolspeler, is uitgegroeid tot een fenomeen! En dat is voornamelijk te danken aan de restaurateurs die dit concept helemaal hebben omarmd, die creatief aan de slag gaan met hun menu’s en jong en oud geven wat ze willen: lekker eten voor een aantrekkelijke prijs.

De Bib Gourmand, het concept van een menu onder de 35 euro (in de hoofdsteden maximaal 36 euro), ongeacht de kookstijl, met seizoensgebonden producten als
hoofdrolspeler, is uitgegroeid tot een fenomeen! En dat is voornamelijk te danken aan de
restaurateurs die dit concept helemaal hebben omarmd, die creatief aan de slag gaan met
hun menu’s en jong en oud geven wat ze willen: lekker eten voor een aantrekkelijke prijs.
De cijfers bewijzen het succes: elk jaar groeit het aantal zaken met een “Bib Gourmandonderscheiding”.

De Michelin inspecteurs reisden de hele Benelux door om adresjes te vinden waar men kan rekenen op lekker eten en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, maar ook op een prettige sfeer. De restaurants in deze gids hebben een ziel, ze bruisen! Ze bewijzen dat smakelijk tafelen geen luxe hoeft te zijn.

In België is Wallonië met twaalf nieuwkomers het best vertegenwoordigd. Maar de meest
opvallende trend is dat heel wat zaken zich specialiseren in wijnen, die ze combineren met

lekker eten. Zo biedt Les Vrais Soudeurs uit het Henegouwse Thuin een keuze uit meer dan
200 wijnsoorten, waaronder heel wat gegeerde exemplaren, die het koppelt aan gerechten
die bol staan van smaak en uitmuntende producten. Die heerlijke harmonie tussen wijn enspijs vindt men onder meer ook bij Mondevino uit het Limburgse Borgloon en Le Wine Bar
Sablon des Marolles uit Brussel.


De hoofdstad verdient een speciale vermelding voor de creatieve combinaties die men er
vindt. In navolging van het restaurant De Maurice à Olivier, dat aansluit op een
krantenwinkel, maakt Wine in the City in Jette nu zijn intrede: het combineert een wijnwinkel
en een restaurant. Wijn en lekker eten: a match made in heaven.
 

Het Groothertogdom Luxemburg laat zich opmerken door zijn traditie, al betekent dat niet
dat er stilgestaan wordt. Neem nu restaurant Brimer uit Grundhof, dat al vier generaties lang
in handen is van dezelfde familie: hier vindt men een goede, genereuze keuken die een
totaalbeleving biedt. Dit is een mooi voorbeeld van het grote culinaire potentieel dat
aanwezig is in Luxemburg. Een andere exponent daarvan is Les Timandines in Troisvierges,
waar een moderne keuken met een traditionele basis wordt voorgeschoteld.

In Nederland is diversiteit het sleutelwoord. Dat gaat van een pure, Napolitaanse keuken die krachtig op smaak wordt gebracht bij Il Campanile in Markelo, tot een heerlijke
samensmelting van de Chinese en Japanse keuken bij A-fusion, in het hart van het
Amsterdamse Chinatown.
Wie eerder een keuken verkiest die streekgebonden en eigentijds is, wordt in deze gids
eveneens op zijn wenken bediend. Verschillende Nederlandse chefs hebben resoluut
gekozen om kwaliteit voor aantrekkelijke prijzen aan te bieden. Een fraai voorbeeld hiervan
is restaurant Bovenmeester in Steenwijk. Chef Jan Nijland werkte jarenlang in sterrenzaken,
maar koos voor een laagdrempeligere aanpak waarmee hij een ruimer en jonger publiek
aanspreekt.

De uitgave van de Bib Gourmand Benelux 2014 is het startschot van een spannende
novembermaand voor Michelin. Op 18 november wordt namelijk de MICHELIN gids België
en Luxemburg 2014 gepresenteerd (te koop vanaf 21 november), op 25 november volgt de
gids voor Nederland (te koop vanaf 28 november).
 
De “Bib Gourmand Benelux 2014” is te koop vanaf 7 november voor de prijs van € 15,95
(België en Nederland) en € 15,50 (Luxemburg).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten