donderdag 16 september 2010

Hemelse combinatie: port & chocolade

Denk chocola… Proef zacht, zoet en romig… Smeltend op de tong… Wie wordt er nu niet verleid door chocola? Maar het kan nog onweerstaanbaarder. Denk port… Denk intens rijp fruit, een warme gloed, een rijke smaak die je zintuigen maar blijft prikkelen… Port & chocolade: samensmeltend op de tong een hemelse combinatie.
Port is klassiek als aperitief. Port valt goed in de smaak bij kaas. Port & pure chocolade is nieuw, spannend en sexy. Een affaire die welhaast moet eindigen in een bruiloft, want port is de perfecte bruidegom voor een chocolade bruid.
Bij het eeuwenoude familiebedrijf Graham’s Port hebben ze het al uitgebreid getest. Ze proefden er eindeloze combinaties van verschillende soorten portwijnen en chocolades. De meest ultieme combinatie bleek een jonge Graham’s Vintage Port met een chocolade met 64% cacao uit Costa Rica.
Bij het combineren van port & chocolade spelen namelijk meer smaakelementen een rol dan alleen het verleidelijke zoet. Zowel goede chocola als goede port bieden veel meer. Ook een pittige bite. Beiden hebben ruggengraat door hun zuurgraad. Een aangenaam in de smaak verweven bitter van de cacao en het looizuur. Diepgang en complexiteit. Port combineert daarom ook niet alleen fraai bij zoete desserts, maar is vaak ook verrassend passend bij hartige gerechten met chocolade.
Chef-kok Margo Reuten van Restaurant Da Vinci in Maasbracht tovert met gemak een compleet zinnenprikkelend port & chocolade menu op tafel. Nederland’s enige vrouwelijke chef met ** Michelin sterren – een vrouw, hoe kan het ook anders! - is een voorloper op dit gebied. Zij serveert haar chocoladegerechten bij voorkeur met Graham’s Port, voor haar “de Rolls-Royce onder de portwijnen.”

W. & J. Graham’s
Graham’s is een van de grote merken in port en behoort kwalitatief tot de absolute top. Dit bedrijf, opgericht in 1820 in Oporto door William en John Graham, werd in 1970 overgenomen door Symington Family Estates. Graham’s wordt via Verbunt Wijnkopers verkocht aan de horeca.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten