dinsdag 7 september 2010

Phara de Aguirre promoot Aalst als Stad van de Smaak 2010

Onder de noemer ‘100 % gestoofd’ draagt Aalst dit jaar na Hasselt (2006), Kortrijk (2007), Lier (2008) en Leuven (2009) de eretitel Stad van de Smaak. Gesteund door meter Phara de Aguirre komt Aalst met sterke plannen naar voren tijdens de Week van de Smaak van 11 tot 21 november 2010.
Burgemeester Ilse Uyttersprot is bijzonder trots met de keuze van Aalsterse Phara de Aguirre als meter : “Inwoners van Aalst wisten het al langer, maar dit jaar zal het niemand ontgaan: Aalst is sinds begin 2010 officieel de Stad van de Smaak van Vlaanderen !
De jubileumeditie van het smaakfestival Week van de Smaak legt het accent op ons Vlaams culinair Erfgoed. Als gastheer nodigt Vlaanderen elk jaar een andere land uit aan tafel. Gast in 2010 is Spanje. Met dit land in het achterhoofd, hadden we het geluk Phara de Aguirre als meter te kunnen kiezen. Met haar Spaanse roots is zij de ideale vertegenwoordiger.”
Aalst brengt een breed smaakverhaal en vertrekt hiervoor vanuit het (culinair) erfgoed van de stad. Ajuinen, Sint-Maarten op 11 november, carnaval en Louis-Paul Boon worden als thema’s naar voren geschoven.
Donderdag 11 november is de startdag en dan barst Aalst uit haar culinaire voegen. De eeuwenoude jaarmarkt vindt plaats, tal van streekproducten worden in de kijker gezet en Sint Maarten en zijn zwarte pieten komen langs. Ook wordt het nieuw Aalsterse kookboek officieel voorgesteld met als titel “Over vlaaien en ajuinsoep. Aalst in verhalen en recepten.” De Aalsterse Vlaaien kent iedereen. Maar wie weet vandaag nog wat kneddelen zijn ? Bekende en onbekende Aalstenaars vertellen over hun culinaire herinneringen. Je komt beslist te weten wat een carnavalist eet namelijk smoutebollen met pickles. En ook Louis Paul Boon koesterde pikante bedenkingen.

Tijdens de Week van de Smaak krijgen je smaak- en andere papillen geen minuut rust. Je kunt aan maar liefst 102 activiteiten deelnemen. Het volledige aan bod vind je in de programmabrochure die je vanaf 20 oktober kunt verkrijgen.
Enkele aanraders :
Omdat eigen gekweekte groenten en producten centraal staan, plantten de Lyceumleerlingen vorige winter al fruitsoorten op de speelplaats zoals mispels, mirabellen, Schaarbeekse krieken en de zelfgeënte Aalsterse perensoort ‘Pistoolperen’.
Soepbar “De Soeptrien” wil elke dag een soort pap maken want pap is de soep van gisteren. Weet jij nog hoe ‘teerlingenpap’ smaakt ?
Aalst zal zich ook wagen aan de hoppa’s. Dylan Casaer, Aalsterse schepen van Cultuur legt het ons uit : “Dat zijn tapas van Vlaamse streekgebonden ingrediënten in combinatie met een Vlaams streekbier'. Aalst had ooit een bloeiende hopcultuur en kan een mooie rol spelen in het bekend maken van dit product. In het Sint-Jozefscollege zal de burgemeester samen met leden van haar college ‘hoppas’ klaarmaken.”

Zondag 21 november wordt de Week van de Smaak afgesloten met een spetterend slotfeest. Dan geeft Aalst de titel van de ‘Stad van de Smaak’ door. Maar niet zonder een culinaire overdosis op de Grote Markt, een kookdemonstratie met een bekende kok en Belle Perez om er de calorieën weer af te swingen. En vergeet de Ramblas niet af te schuimen. Omdat Spanje gastland is verandert de Nieuwstraat tijdelijk in de beroemde avenue uit Barcelona.

Kortom : de ajuinenstad is 100 % gestoofd en heeft alle ingrediënten in huis om van de Week van de Smaak een groot culinair festijn te maken en maakt er volgens een beproefd recept een mooi (stoofpotje) van. De agenda kookt over. Kijk maar eens op www. www.aalst.be/stadvandesmaak .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten