dinsdag 24 april 2012

Cees Helder en Constant Fonk dragen stokje over

Tijdens de Gildedag 2012 van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks in Amsterdam hebben voormalig Gildemeester Cees Helder en Gildemeester a.i. Constant Fonk afscheid genomen als Gildemeester en Gildemeester a.i. van het Gilde. Beide SVH Meesterkoks waren jarenlang als lid, bestuurslid en Gildemeester actief in de meest vooraanstaande culinaire vereniging van Nederland. De beide Meesterkoks blijven lid van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks. Cees Helder was van 2007 tot begin 2011 Gildemeester en daarmee bestuursvoorzitter van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks. In het voorjaar van 2011 nam plaatsvervangend voorzitter Constant Fonk ad interim de functie van Gildemeester over. Beide SVH Meesterkoks behoorden tijdens hun praktiserend leven tot de culinaire top van Nederland. Helder werd de eerste chef-kok met drie Michelinsterren (2002-2006). Een aantal jaren daarvoor (1990 – 2000) kreeg Constant Fonk van de Michelinorganisatie twee sterren toegekend. Fonk trad toe tot het Gildebestuur in 2005 en Helder in 2007 als Gildemeester. Ze troffen de voorbereidingen om de broederschap klaar te maken voor een toekomst waarin oude en nieuwe eisen aan het koksvak worden gesteld. Fonk: ,,Het is nu tijd dat jongere collega’s die hun sporen in ons mooie vak hebben verdiend, het werk overnemen. Elke tijd heeft zijn eigen karakteristieken en vraagt een eigen aanpak. We gaan het stokje vol vertrouwen overdragen.” Tijdens de Gildedag 2012 is SVH Meesterkok Onno Kokmeijer (twee Michelinsterren; restaurant Ciel Bleu van het Okura hotel in Amsterdam) geïnstalleerd als nieuwe Gildemeester. Bij het Gilde van Nederlandse Meesterkoks zijn bijna 100 SVH Meesterkoks aangesloten. Over Onno Kokmeijer Sinds januari 2003 zwaait Onno Kokmeijer als Executive Chef & Manager de scepter in het Ciel Bleu restaurant. Onno Kokmeijer staat al enkele jaren aan de top van culinair Nederland. Vanaf zijn aanstelling als Executive Chef stelt hij alles in het werk om restaurant Ciel Bleu met een eigen stijl op het hoogste niveau neer te zetten. Vanaf 2005 bemachtigde Ciel Bleu een Michelinster. In 2007 werd het restaurant met een tweede ster bekroond. Over het Gilde van Nederlandse Meesterkoks Het Gilde van Nederlandse Meesterkoks is de meest toonaangevende culinaire vereniging van Nederland. Het Gilde is een broederschap van professionele koks die de hoogste graad van vakbekwaamheid binnen hun ambacht hebben behaald en de SVH meesterproef hebben afgelegd. Alleen de allround vakman of vakvrouw die beschikt over het officiële diploma 'SVH Meesterkok' van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH)’ kan lid zijn of worden van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks. Alle leden van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks hebben de Code van Eer ondertekend en zijn verplicht conform de Code te werken en te handelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten