dinsdag 24 april 2012

Guido Panjer naar wereldkampioenschap voor chef-koks in Korea

Guido Panjer, docent Friesland College en zijn assistent Ton Lamers, werkzaam bij Restaurant De Bokkedoorns in Overveen, nemen op 4 mei deel aan de Global Chefs Challenge in Daejeon, Zuid Korea, een soort wereldkampioenschap voor chefs. Zeven deelnemers uit diverse continenten strijden om deze eervolle titel. Op 5 mei wordt de uitslag bekend gemaakt. Weinig koks en horecamensen weten dat Nederland een lange traditie heeft op het gebied van internationale wedstrijden. Als er één kok is in Nederland die daar alles van weet, dan is dat SVH Meesterkok Wynand Vogel, prominent lid van het Koksgilde en de meest gedecoreerde wedstrijddeelnemer in Nederland. Vogel: “De WACS, de wereldorganisatie van koks, dat staat voor World Association of Chefs Societies, dat zo’n elf miljoen koks in 94 landen over de hele wereld vertegenwoordigt, organiseert vanaf het jaar 2008 het wereldkampioenschap voor chef-koks, de Global Chefs Challenge, een zeer prestigieuze wedstrijd voor top wedstrijdkoks. Dit jaar doet Nederland vanuit het Koksgilde voor de derde keer mee. In 2008 sleepte Toine Smulders, chef-kok en eigenaar van Villa Copera, Tolkamer, de eerste prijs in de wacht. In 2010 werd Wim Klerks, voorheen Chef-Kok van Restaurant Les Jumeaux, Bennebroek), tweede. Dit jaar heeft Guido Panjer, zich via een Europese voorronde in Boedapest, zich samen met zijn assistent Tom Lamers geplaatst voor de finale. Panjer is een getalenteerd wedstrijdkok, winnaar van De Gouden Koksmuts 2008 en lid van het nationale wedstrijdteam. Panjer en Lamers worden tijdens de challenge begeleid door Wynand Vogel en Waldrik Kremer, die vanuit het Koksgilde verantwoordelijk is voor de wedstrijden. Wynand is momenteel Chef de Mission van de Koksgilde Nationale Teams, een jeugdteam en een chefsteam. Hij is internationaal jurylid van de WACS. De WACS is in 1928 mede opgericht door de vermaarde chef Escoffier. Het Koksgilde is als enige koksvereniging in Nederland lid van de Wacs. Vogel is net als bijvoorbeeld Paul Bocuse erelid van de WACS vooral vanwege zijn verdiensten als jurylid. Dit jaar is hij voor de elfde keer jurylid van de KoksOlympiade, een Olympisch kampioenschap voor landenteams uit de hele wereld, dat plaatsvindt van 6 t/m 10 oktober in Erfurt, Duitsland. Deze Olympics vinden een maal in de vier jaar plaats. Daarmee is Wynand dus 44 jaar jurylid. Wynand: “Ik ben erg trots op onze nationale teams. Ik ben daar al heel lang bij betrokken, eerst als teamlid, daarna als teamchef, vervolgens als chef d’équipe en nu als chef de mission. Dit jaar ben ik weer door de WACS aangezocht om in Erfurt te jureren. Ik vindt het echt een eer om dit te mogen doen. Je weet niet wat je meemaakt als teams uit de hele wereld hun beste kunnen tonen in zowel de warme als de koude keuken. Ik adviseer elke kok in Nederland dit spektakel te komen bekijken. Zo ver weg is het niet. Het is een geweldige belevenis en een tentoonstelling van subliem vakmanschap. De Koksgilde Nationale teams zijn te zien op 7 oktober, Koud buffet en op 9 oktober, warme keuken voor 100 personen”. Het chefsteam onder leiding van Waldrik Kremer, bestuurslid Koksgilde, bestaat uit: Lars van Galen Alfred van Dijk Wim Klerks Guido Panjer Jurgen Koens Tom van Woerkum Ronnie Merks Henri Brouwers Waldrik Kremer, Chef d’équipe Het jeugdteam onder leiding van Bert van Manen, bestaat uit: Roy Eijkelkamp Tom lamers Simon Groeneveld Geoffrey van Melick Robin Hoedjes Pim Veen Bert van Manen, Chef d’équipe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten