donderdag 10 mei 2012

Verslag Global Chefs Challenge in Zuid-Korea

Op 1 Mei 2012 vertrokken wij (Wynand Vogel, Waldrik Kremer, Guido Panjer en Tom Lamers) per vliegtuig naar Seoel, Zuid-Korea met een bijzondere reden: deelnemen aan de finale van de prestigieuze kookwedstrijd The Global Chefs Challange final. Deze wordt georganiseerd door de Wacs (World association of chefs societies). In de voorrondes in Boedapest werden we Europees kampioen! Aan die voorrondes deden maar liefs 93 landen mee met in totaal zo'n 7000 deelnemers. In Korea namen de finalisten deel: Italië, Noorwegen, de Arabische Emiraten, Nieuw-Zeeland, Nederland, Canada en Hongkong. Toen we in Daejeon aankwamen hadden we meteen al een uitdaging, namelijk het koel krijgen van onze meegenomen producten. Dit verliep niet zo soepel omdat de mensen in Korea geen Engels spraken. Na alles koel gezet te hebben in de minibars van onze hotelkamers zijn we direct op zoek gegaan naar een grote koelruimte. Guido vond uiteindelijk een mooie grote koelkast in het congresgebouw van Daejeon. De volgende dag moesten Wynand en Waldrik naar het WACS congres, Guido en Tom bezochten intussen de versmarkten van Daejeon, ontzettend maar vooral ook leerzaam omdat producten te zien en te proeven die we nog niet kenden. zagen wat we nog nooit gezien of geproefd hadden. Vervolgens konden de twee hun laatste voorbereidngen treffen in de plaatselijke hotelschool. Voor de wedstijd, waarvoor een jaar lang hard was getrained, arriveerden we op 6 uur 's ochtends in het congresgebouw en begonnen we meteen onze keuken op te boewen zoals we dat hadden geoefend. De mise en place verliep op rolletjes, na 5 uur gavn we ons eerste gerecht mee. Dit was een rouleau van paddestoelen, olijfcake, paksoi, pruim ,komkommer en een vinaigrette van truffel (de opdracht was een vegetarische paddestoelengerecht). Intussen maakten we het tussengerecht af, een terrine van heilbot en kreeft, crème van bloemkool en vanille en een sauce hollandaise. De pièce bestond uit runderbrisket, rode biet, aardappelkegel, ui, aubergine, spitskool, snijboon en een sauce bordelaise. Snel tussendoor opruimen zodat we aan ons dessert konden beginnen, bestaande uit Koreaanse aardbeien, macaron, crème suisse, cheesecake, madeleine en een frisse sorbet van yoghurt en aardbei. Na afloop gingen we naar het hotel, waar de spanning pas echt begon. De volgende avond, na een georganiseerde city-tour, werd de uitslag tijdens een galadiner bekend gemaakt. Iedereen het podium op, we hoopten uiteraard op dezelfde uitslag als in Boedapest. Nummer drie werd afgekondigd: Canada. Nummer twee: de Arabische Emiraten. Toen werd het pas echt spannend. And the number one is... Norway. Het leek even alsof onze wereld instortte. Zó hard getrained. Zó tevreden over onze gerechten. Enfin, we werden vierde en dat is niet onverdienstelijk als je beseft dat aanvankelijk 93 landen meededen. Nu dit alles weer voorbij is, concentreren we ons op de volgende wedstrijd, de Kookolympiade in Erfurt. Daar zullen zowel het nationale team als het nationale jeugdteam aantreden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten