donderdag 4 november 2010

Horeca Expo Gent lanceert opvallende nieuwigheden

Binnenkort gaat in Gent Horeca Expo 2010 van start, de grootste horecavakbeurs van België. Daar worden voor het eerst in België nieuwigheden getoond die een bezoek aan een horecazaak binnenkort wel eens heel anders kunnen maken…. Je zit aan een restauranttafel, de ober brengt je bord en ineens begint dat bord te zweven voor je ogen. Het is géén tovenarij, maar een wisselwerking van twee krachtige magneten die in en boven de tafel onzichtbaar zijn ingewerkt.
Je gaat een bar of een café binnen en boven de toog toont een elektronisch bord de schommelende bierprijzen van die avond. Veel gevraagde dranken stijgen in prijs, weinig gevraagde zijn te krijgen voor een prikje. De prijzen schommelen zoals op een beursvloer. De klant kan profiteren van de “beurscrashes”, de exploitant krijgt een betere marge op veel gevraagde dranken.
Dit zijn slechts twee van de vele opvallende nieuwigheden die dit jaar op de horecavakbeurs Horeca Expo worden getoond (21-25 november in Flanders Expo Gent). Andere primeurs zijn onder meer horeca-airconditioning zonder tochtgevoel, staande tafels met een zelfbedieningstapkraan, nieuwe pitavormen, minifruitloempia’s, gevulde frites, lichtgewicht biervaten die geen aandrijfgas meer nodig hebben, antislipglaasjes die niet meer kunnen omvallen op een dienblad, koelladen die in de keuken aan twee zijden opengaan…
De Baanbrekers, de Innovation Awards en andere sterke nieuwigheden zijn dit jaar op Horeca Expo samengebracht op de Trend Boulevard in hal 8, naast de Chef's Table van Culinaire Saisonnier. Een bezoek hier is ideaal om snel een overzicht te krijgen van hetgeen we in de nabije toekomst in de Belgische horeca mogen verwachten.
Ook dit jaar wordt Horeca Expo gastheer van belangrijke randevenementen. Op 21 november wordt de Culinaire Persoonlijkheid van de Belgische Gastronomie bekendgemaakt. De dag erna, op 22 november, stelt Michelin in avant-première zijn gids Belux 2011 voor.
De demokeuken in hal 8 wordt dan weer het toneel van professionele demonstraties en van culinaire vakwedstrijden zoals de wedstrijd voor jong talent van de Disciples d’Escoffier Benelux, de wedstrijd Vis van het Jaar, de Europese wedstrijd voor grootkeukenkoks en de Beste Pizzaiolo van het Land.

Cijfers
Over het aantal horecazaken zijn nog steeds geen recente officiële cijfers voorhanden om de juiste impact van de crisis te kunnen inschatten. Volgens een schatting van de beroepsvereniging Asforcol telde België in 2008 50.021 horecazaken. Dit aantal omvat onder meer
13.948 klassieke restaurants (9 méér dan in 2007).
13.631 fastfoodzaken, snackbars, frituren en dergelijke (85 méér dan in 2007).
17.280 cafés, bars, discotheken en andere drankgelegenheden (321 minder dan in 2007).
1.739 hotels (7 minder dan in 2007).
4.140 cantines, cateringzaken en grootkeukenbedrijven (195 méér dan in 2008).
Het aantal cafés lijkt dus verder te dalen, het aantal hotels en klassieke restaurants blijft min of meer stabiel en de groei zit in de grootkeukenbranche en de horecazaken die zorgen voor een snelle hap en on-the-go-eten.
Alle Belgische horecazaken samen waren in 2008 goed voor een omzet van 10, 632 miljard euro en voor 1,016 miljard euro investeringen (cijfers van de FOD Economie en van Guidea).
De officiële faillissementcijfers van 2009 zijn wel al bekend. Ze geven een eerste indicatie van de crisisimpact. In 2009 gingen 1.782 horecazaken failliet. 61 % hiervan waren restaurants en fastfoodzaken en 34 % cafés en andere drankgelegenheden. We zien veel minder faillissementen in de grootkeukensector (3 %) en de hotels (2 %).

HORECA EXPO 2010

Datum: Van zondag 21 tot en met donderdag 25 november 2010
Openingsuren: 10u30 – 19u00
Plaats: Flanders Expo, Gent
Te bereiken: E40 – afrit 14, via R4 of via tramlijn 1
Toegang: Enkel via pre-registratie op http://www.horecaexpo.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten