dinsdag 2 november 2010

Volop werkgelegenheid

voor gekwalificeerde koks en gastheren en -vrouwen
Hoewel het aantal leerlingen met een mbo-diploma horeca nog steeds toeneemt, blijft er volop werkgelegenheid voor gekwalificeerde koks en gastheren en -vrouwen. Dit blijkt uit de vandaag verschenen Rapportage arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie Kenwerk 2010-2011.
Vanwege de positieve arbeidsmarktperspectieven voor koks en gastheren en -vrouwen zet Kenwerk zich in om meer jongeren enthousiast te maken voor een opleiding en een baan in de horeca. Het imago van de horeca blijft echter een probleem, zo blijkt uit de rapportage. Hier wordt nu ook vanuit de brancheorganisaties op ingespeeld, maar er ligt ook een taak bij de ondernemers zelf. Flexibiliteit, beloning, maar vooral het creƫren van betrokkenheid bij de onderneming en het vak zijn zaken die kunnen bijdragen aan behoud van personeel.
Rapportage arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie Kenwerk 2010-2011
Jaarlijks onderzoekt Kenwerk de trends en ontwikkelingen voor de sectoren horeca, bakkerij, reizen, recreatie en facilitaire dienstverlening. Met de rapportage voorziet Kenwerk bedrijfsleven en onderwijs van kwantitatieve informatie over beroepsopleidingen, leren in de praktijk en aansluiting op de arbeidsmarkt. Het rapport geeft per kwalificatie ook informatie over het aantal leerlingen en gediplomeerden en bevat het op kwalificatieniveau prognoses over leerplaatsen en de arbeidsmarkt.
Scholen kunnen uit de rapportage opmaken naar welke beroepsopleidingen de meeste vraag is. Beleidsmakers en sociale partners kunnen de informatie gebruiken bij het ontwikkelen en implementeren van arbeidsmarktbeleid. Voor het bedrijfsleven is het een hulpmiddel voor het aanscherpen van het personeelsbeleid. De rapportage is te downloaden op http://www.kenwerk.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten