donderdag 8 maart 2012

Festival van het Varkentje groot succes

In het kader van het 7e Festival van het Varkentje namen 45 kandidaten deel aan de fel begeerde titel van Beste Meester Ambachtelijke Charcutier 2012 een realisatie van het Genootschap Orde Jean Berquin. Dit jaar konden de professionelen en juniors strijden voor ‘Het beste ambachtelijke ovenspek’ en ‘Het beste Breugelbuffet’.

Professionaliteit troef bij de Charcutiers!
Het beste ambachtelijke ovenspek werd beoordeeld op uitzicht, geur, smaak, consistentie en originaliteit. De keuze voor de jury was niet gemakkelijk.
Bij de professionals ging de 1e prijs naar oud-leerling Kris Morlion (51) van de ambachtelijke slagerij aan de Nieuwstraat 98 te Wervik.
De 2e prijs ging naar Chris Michels en tevens oud-leerling die een eigen slagerij-traiteur, runt te Machelen - Zulte.
De zelfstandige slager-traiteur Hans Vermes uit Gullegem kaapte de 3e prijs weg. Het was voor Chris Michels en Hans Vermes de eerste keer dat zij in competitie gingen voor de beste ambachtelijke vleeswaren. Volgende kandidaten kregen de persprijs: Andy Reynaert – Diksmuide, Chris Declerck – Zarren, Claude Vergote – Aarsele, Het Merelhof – Lichtervelde, Ignace Casier – Vlaslo, Jan Vrient – Aalter, Manolito Goussey – Poperinge, Mark Missiaen - De Panne, Rik De Fruytier – Menen, Tony Vandecasteele – Kortemark.

Heel tof om zo'n wedstrijd te winnen, vonden de junioren
Vooral de leerlingen van het 6e en 7e jaar afdeling slagerij-traiteur schitterenden op deze slagersvakwedstrijd. "Onze artisanale vleeswaren en Breugelbuffetten oogden niet alleen zeer goed, maar de jury van de junioren vonden ook de smaak subliem", vertelt winnaar Joran Jacobs uit Eernegem, die samen met Roeland Dewicke uit Veurne en Tom Bourdeaux uit Staden de 1e prijs won. Met de 2e plaats vonden Donna Techel te Vlamertinge, Jonas Verplaetse te Zulte en Veerle Declercq uit Oostrozebeke het "Heel tof dat zij in hun laatste jaar een wedstrijd van dergelijk niveau konden winnen".
Ook voor Alien Leniere uit Reningelst en Anthony Deroo uit Aalter werd met de 3e plaats één van hun laatste leerrijke ervaringen in de slagers-traiteursschool.
Volgende junior kandidaten kregen de persprijs: Christophe Boucquez – Lombardsijde, Dieter Van Severen – Ruddervoorde, Gianni Huygebaert – Diksmuide, Mathieu Derese – Dudzele, Pieter Lavens – Lichtervelde, Pieter Seynaeve – Varsenaere, Stijn Van Hove –Werken, Tiffany Decroix - Zillebeke

Sublieme Breugelbuffetten
De leerlingen en de vakleraars stonden in voor het bereiden en serveren van de openingsreceptie en het Breugelbuffet. Op het banket van het 7e Festival van het Varkentje toverden zij een palet van leuke koude-warme amuses op de aperitiefborden. Er werden tevens 14 breugelbuffetten en 1 grandioos warm buffet met als blikvanger ‘het varkenskroontje’ uitgewerkt voor 820 culinaire fijnproevers.
"Ik onthoud vooral de enorme spanning die gepaard gaat met dergelijke wedstrijd", vertelde Pieter Seynaeve uit Varsenaere die goud won met zijn fantastische presentatie van een Breugelbuffet. Jonas Verplaetse uit Zulte behaalde zilver en het brons ging naar Mathieu Derese uit Dudzele.

Juryvoorzitter Geert Van Hecke vol lof
De kandidaten kregen van juryvoorzitter Geert Van Hecke bijzondere veel lof voor het hoge niveau van artisanale huisbereide ovenspek en de prachtige afgewerkte Breugelbuffetten.

Deze culinaire vakwedstrijd is een ode aan de overleden chef-kok en slager Jean Berquin. Hij was beroemd om zijn zelfgemaakte artisanale vleeswaren op basis van varkensvlees.

Terug lekkerbekken

Het artisanaal gebakken ovenspek is een lekkernij op zich en kan zowel koud als warm opgediend worden. De ingrediënten liggen vast in een productdossier: de verse varkensbuik wordt na het uitbenen licht gepekeld met de geheime kruiden- en specerijenmengeling. Na het pekelen wordt het ovenspek op lage temperatuur gegaard om een sappige en geurige structuur te krijgen. Er bestaan ook varianten met mosterd, groene kruiden, al dan niet opgerold. Deze verscheidenheid aan weelde van smaken, geuren en vormen, gevolg van ontelbare combinaties inzake gebruikte soorten grondstoffen, smaakstoffen en bereidingstechnieken is helaas aan het verdwijnen, aldus de juryvoorzitter.

De leerlingen en vakleraars van de Slagers-traiteursschool – Diksmuide en het Genootschap Orde Jean Berquin willen dan ook met nadruk pleiten voor een behoud of herstel van deze waarden. Niet enkel uit nostalgie naar de smaken van vroeger, maar vooral omdat deze producten als ze correct bereid worden een nieuwe impuls kunnen geven aan de fijne ambachtelijke vleeswaren. Kijken we maar naar de overweldigende successtory van de streekbieren en -kazen in ons land. Een positieve instelling lijkt ons het streven van een aantal geïnspireerde vaklui in binnen en buitenland naar een herwaardering van deze oeroude ambachtelijke lekkernij. Een impuls die vooral aangewakkerd wordt door de organisatie van vakwedstrijden zoals deze en de presentatie van nieuwe (oude) vleeswaren ter gelegenheid van jaarmarkten, handelsbeurzen, kermissen, Breugelfeesten enz.

820 gasten
In de feestzalen van Salons Saint Germain – Diksmuide vond voor de 7e keer het festival van het varkentje plaats. In het kader van de promotie voor het beroep slager-traiteur werkte de Slagers-traiteursschool – Diksmuide mee aan dit unieke festival. De leerlingen en de vakleraars stonden in voor het bereiden en serveren van de openingsreceptie en de Breugelbuffetten. Aan deze grootse happening met alle delicatessen van het varkentje namen niet minder dan 820 gasten deel. De leerlingen van het 5e, 6e en 7e jaar maakten alle aperitiefhapjes en de Breugelgerechten op basis van zelfgemaakte artisanale vleeswaren. De gasten en juryleden waren vol lof over deze puike prestatie van de leerlingen onder leiding van de vakleraars slagerij.
Deze culinaire happening werd afgesloten met een optreden van de populaire Vlaamse zanger Sam Gooris.

Op naar het volgende culinair evenement
De leerlingen en vakleraars kijken alvast uit naar de Opendeurdag van 25 maart 2012, waar weer het vakmanschap zal te zien zijn op de vakwedstrijden met de Ganda-Awards en de Beste Slager 2012. Plaats deze datum alvast in uw agenda en breng ons een bezoek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten