vrijdag 23 april 2010

Mechelse asperges

De aanvoer van asperges op de Mechelse Veilingen verdrievoudigde op 10 jaar tijd van een kleine
400 000 kg tot bijna 1,2 miljoen kg. Daarmee zijn de Mechelse Veilingen ruim marktleider in Belgiƫ voor dit product. 75% van de in Belgiƫ verkochte asperges worden via de veiling in Sint-Katelijne-Waver aangevoerd. De kleine aspergeteler in bijberoep verdween van het toneel en werd vervangen door professionele familiebedrijven met oog voor Globalgap-certificatie, verschillende kleinverpakkingsvormen en kwaliteitssorteringen. In Klein-Brabant ging de aspergeteelt achteruit en de Zuiderkempen en Limburg werden de belangrijkste aanvoergebieden. Voor 2010 wordt er een areaalsuitbreiding voorzien van 15%.

Kwaliteit, sorteringen en verpakking
Sinds 1998 zijn de asperges opgenomen in het Flandria keurmerk. Ondanks de uiterst strenge normen, voldoet 60% van de aangevoerde asperges op de Mechelse Veilingen aan de Flandria-kwaliteit. Dit is te danken aan de permanente inspanningen van de aangesloten telers. Een witte Flandria asperge moet een absolute witte kleur hebben (geen blauwverkleuring), moet voldoende lang zijn, een mooie ongeschonden kop hebben en recht zijn. Bovendien vindt de klant op de verpakking een kleurensysteem terug die verwijst naar de sortering. De blauwe kleur verwijst naar de dikste sortering, rood naar de dikke sortering, geel naar de gemiddelde sortering en groen naar het normale formaat. Te dunne of te dikke asperges kunnen niet onder het Flandria-label aangevoerd worden.
Ook op het vlak van de verpakkingen kende de asperge de afgelopen jaren een enorme evolutie. Iedereen kent de traditionele aspergebussel van 500 gr. Ondertussen wordt bijna 40% van de asperges ook los per kilogram verkocht, wat vooral populair is bij de grootverbruikers en de horeca. Ook de asperges met 500 gr op een schaaltje onder folie verpakt kennen een opmars tot 50 %. Verder krijgt de klant productinformatie mee met op een kleine infobrochure bij deze verpakking met o.a. de GDA-waardes. De traditionele bussel asperges met witte katoendraad wordt nog voor 10% en vooral in de belangrijkste sortering (middel) aangeboden. Sinds vorig jaar kunnen er ook geschilde en luchtdicht verpakte asperges op de veiling worden besteld. Andere verpakkingsvormen, zoals 1 kg-schaal, kunnen in 2010 nog verder groeien. Ook de groene asperges kenden een groei van 12 ton in 2007 tot 35 ton in 2009 en zullen dit jaar verdubbelen in aanvoer.

Kort seizoen

Het Belgische aspergeseizoen loopt slechts 2 maanden. Officieel eindigt het aspergeseizoen immers op 24 juni, het feest van St-Jan. Dan moet de teler de teelt stopzetten om de plant tijdens de zomermaanden te laten doorgroeien. De wortel moet krachten opdoen om het volgende jaar terug kwaliteitsasperges te kunnen leveren. Deze cyclus herhaalt zich ongeveer om de 6 jaar. Daarna oogst de teler ook asperges na het afsluiten van het seizoen, soms tot september of oktober. De plant wordt daarna immers gerooid om plaats te maken voor nieuwe, jonge planten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten