vrijdag 14 januari 2011

horecava innovation award

Acoustisch paneel van rendiermos wint

De Greenwall van het Bureau voor Akoestische Zaken heeft de Horecava Innovation Award 2011, de prijs voor de beste innovatie voor de horeca gewonnen. De duurzame designwand van Noors rendiermos verbetert de akoestiek in ruimtes. De Greenwall maakt deel uit van een concept, dat ook design lampen en vazen bevat.  De jury introduceert dit jaar de nieuwe duurzaamheidsaward. Deze gaat naar Green Recycled Organics dat paddestoelen laat groeien op koffiedrab. De uitreiking van de elfde Horecava Innovation Award vond plaats op de eerste dag van de Horecava, de nationale horecabeurs in Amsterdam RAI.

“Duurzaam, mooi, praktisch en innovatief!”, aldus de jury over de Greenwall. De ondergrond van de wand is een brandwerend en waterbestendig paneel van hergebruikt hout. Daarop ligt een akoestische laag van gerecyclede PET-flessen en een deken van rendiermos uit Noorwegen. Als het mos droger wordt, volstaat het besproeien met wat water om het weer zacht te maken. De Greenwall is verkrijgbaar in 15 natuurlijke tinten.
“De winnaar speelt met de designwanden voor 100 procent in op de duurzaamheidstrend. Bovendien laat het bedrijf zien dat praktisch ook prachtig en stijlvol kan zijn. Niet alleen met de Greenwall, ook met bijzondere lampen en geluidabsorberende vazen.” Behalve de Award ontvangt de winnaar ook marketing- en communicatie-ondersteuning door het bureau HarverPro in Oudewater, ter waarde van €5.000.

Duurzaamheidsaward voor paddestoelen op koffiedik
De jury wil het groeiend aantal duurzame innovaties belonen door dit jaar de nieuwe Duurzaamheidsaward uit te reiken. Winnaar is het ‘cradle to cradle’ concept, dat is opgezet door Green Recycled Organics (GRO) in Egmond Binnen, in samenwerking met restaurantketen La Place en agf-distributeur Vroegop-Windig. De laatste brengt de koffiedrab van La Place (220 ton per jaar) naar GRO, die het hergebruikt voor de duurzame teelt van oesterzwammen en shii-take. Deze paddestoelen gaan vervolgens weer terug naar La Place. De jury: “Geweldig voorbeeld van duurzaamheid.”

Categoriewinnaars
De overall winnaar Greenwall is gekozen uit de categoriewinnaars en is zelf winnaar in de categorie Interior & Design. Bij Food & Beverage gaat de award naar Kate’s Cakes, cup cakes van Molco (CSM Benelux) in Bergen op Zoom: felgekleurde mini-cakejes naar Angelsaksisch recept, bekend uit tv-serie & film ‘Sex and the City’.  Equipment & Services kent de PlacePad Gastro, van Interhal Benelux in Alblasserdam, als winnaar. Deze anti-slipmat voorkomt veel irritatie bij koks, want snijplanken verschuiven niet meer tijdens het werk in de keuken. Het culinaire inspiratieboek ‘Smaakvrienden Groenten’ van SVH Meesterkok Angélique Schmeinck wint bij Concepts & Co-creation. Het boek helpt professionele koks nieuwe, verrassende gerechten met groenten te ontwikkelen.

Circa 150 aanmeldingen
De onafhankelijke jury van ondernemers, deskundigen en vakjournalisten beoordeelde voor de 11e editie van de Horecava Innovation Award circa 150 inzendingen en nomineerde er 17. Daar stonden vooral duurzaamheid en beleving hoog in het vaandel. Voor deze editie konden alle fabrikanten en leveranciers producten aanmelden die na 1 januari 2010 (voor concepts 2009) op de Nederlandse markt zijn verschenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten