dinsdag 11 januari 2011

Lars van Galen wint Gouden Koksmuts

Ami Saisonnier Lars van Galen, chef-kok van Landhuishotel en restaurant Bloemenbeek in De Lutte, heeft maandag 10 januari de Gouden Koksmuts gewonnen. Hij kreeg de prijs uitgereikt door driesterrenkok Sergio Herman van Restaurant Oud Sluis in Sluis, onder toeziend oog van juryvoorzitter Wynand Vogel en Roelof van Dinter, directeur Nestlé Professional, hoofdsponsor van de Gouden Koksmuts.
De wedstrijd om de Gouden Koksmuts is onderdeel van het Nationaal Kampioenschap, dat plaatsvond tijdens de Horecava in de RAI in Amsterdam. Het was de eenenvijftigste keer dat de prestigieuze prijs werd uitgereikt. De Gouden Koksmuts is in Nederland de meest begeerde prijs voor koks.
De opdracht bestond uit het à la minute bereiden van een amuse en een viergangen menu voor 4 personen op basis van uitsluitend verse ingrediënten. Het winnende menu bestond uit:

Menu Lars van Galen

"koksmutsje" van kippenlevermousse op een mabré van Serranoham, artisjok en ganzenlever

Crème van kingcrab met zoet-zure prei, gebakken buikspek van "Bonte Bentheimer" landvarken en crème van mosterd

Terrine van tarbot met savarin van kreeft, kroepoek van zeesla en komkommer-dille saus

Twee bereidingen van kwartel met een mousseline van knolselderij, zacht gegaard kwarteleitje en lavas gevogelte jus

Gekonfijte appel en krokante peer met cremeux van calvados, roomijs van amandelspijs en in Maury geïmpregneerde zwarte rozijnen
Jury:
Lucas Rive, chef van De Bokkedoorns in Overveen
Bert van Manen, chef van Restaurant Kandinsky, Kurhaus in Scheveningen
Gerrit Greveling, chef-eigenaar van Chalet Royal in Den Bosch.

De jury beoordeelde Lars' viergangenmenu met het hoogst aantal punten. Hierbij werd niet alleen op smaak gelet, ook de presentatie en de bereiding waren van groot belang.

Tweede werd Jonathan Zandbergen, chef-kok Polmanshuis in Utrecht en derde Marco Krispijn van Restaurant Het Lagerhuis in Muiderberg.

De wedstrijd werd georganiseerd door Koksgilde Nederland, de grootste club van koks in Nederland met 2500 leden, in samenwerking met de Horecava.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten